aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Výlet do lesa připravil Vrkoslava o dobrý výsledek

1. června 2012

Dvojnásobné zklamání zažila při květnové Rallye Český Krumlov posádka Jiří Vrkoslav - Jiří Rada. Z dobře rozjeté soutěže obrala kluky o super výsledek uskákaná, úzká cesta RZ Kohout a následný výlet do lesa. Přesto Vrkoslav s Radou dokončili náročnou soutěž na 28. místě absolutního pořadí.

Posádka týmu Impromat Motorsport Jiříkové Vrkoslav s Radou se do Českého Krumlova velice těšili. Pro oba to letos znamenal třetí start v sezoně. Ve Valašském Meziříčí obsadili kluci 2. místo ve Škoda Fabia cupu a v Klatovech si střihli soutěž pro větší osahání Škody Fabie R2. Seznamovačka s vozem dopadla skvěle a posádka dokončila Rally Šumava na 15. místě absolutní klasifikace. O to více se pak Jirka s Jirkou připravovali do Krumlova. Již první seznamovací jízdy ale odhalily mnohá úskalí zdejší rally a velký respekt ze strany posádky před soutěží. „Trať závodu pro nás byla zcela nová a tak jsme jako nováčci byli zpočátku docela hodně vykuleni z místních nádherných tratí. Rychlé pasáže na úzkých silničkách, kdy do zatáček není moc vidět a navíc uskákaný asfalt. Kromě okruhové zkoušky na výstavišti v Českých Budějovicích nebyla v soutěži zkouška, která by byla jednodušší. A co se týká již zmíněné okruhové zkoušky, nejsem její příznivec. Nejsem totiž zrovna kuželkový a obrubníkový fanda, ale na druhou stranu je to dobré zpestření hlavně pro diváky. V závodě si pojedeme svoje tempo a uvidí se. S Elwisem se rozhodně nechci honit a předpokládám, že si na něj ani nesáhneme, jak bude rychlý. Stále stojíme nohama pevně na zemi.“ podělil se o dojmy po seznamovacích jízdách Jiří Vrkoslav.

Rallye Český Krumlov začala posádka svižně. Na okruhové zkoušce oba Jiří zajeli pátý čas ve třídě, ale po prvním průjezdu RZ Bohdalovice již šli na 2. místo. Právě RZ Bohdalovice posádce sedla a při druhém průjezdu vystřihla nejrychlejší čas třídy. Interní souboj s Elwisem Chentrem vyzněl v polovině rally pro italského jezdce, když Jiří ztrácel 19,1 vteřiny. „Stále si zvykáme na jízdu v noci, která má pro mě své osobní kouzlo. Auto jsme sice dovezli v pořádku do večerního uzavřeného parkoviště, ale já se svým výkonem rozhodně nejsem spokojený. Nějak jsem se nemohl celý den dostat do tempa. Už aby bylo sobotní ráno a já se pokusím zajet lepší časy,“ shrnul v krátkosti páteční etapu Jiří Vrkoslav.

I když bylo spánku mezi páteční a sobotní etapou pomálu, Jiří se vyspal nejspíš velmi dobře. První dvě zkoušky sobotní části Vrkoslav s Radou vyhráli a po 9.RZ se dostali do vedení třídy 6 s nepatrným náskokem před Elwisem Chentrem. Následoval druhý průjezd erzetou Kohout a s ním velká minela. „Myslím tak 1 km před cílem RZ se auto svezlo v levé zatáčce, kde jsem se nejspíš pod myšlenkou neublížit autu nedostatečně chytil vnitřního kraje, který byl značně zničen. Následoval nijak výjimečný lehký smyk a já myslel, že je vše ok. V tom následovalo přehození do druhého smyku, kde jako by nám někdo ukradl přední část vozu a my šli vpravo do lesíka. Vše se přihodilo nečekaně rychle. V tom začal další boj a snaha, dostat vůz zpět na trať, to se nakonec po několika dlouhých minutách povedlo a já bych tímto chtěl moc poděkovat přihlížejícím divákům, kteří nám pomohli.“

Výlet mimo trať způsobil propad ve výsledkové listině. Z 21. místa v absolutním pořadí se posádka ocitla na chvostu čtvrté desítky a ve třídě 6 bylo z průběžného vedení najednou šesté místo. Jiříkové ale závod nevzdali a i s poškozeným vozem dokázali atakovat přední místa na zbývajících zkouškách závodu. I když se dokázali posunout na konečné 28. místo v absolutní klasifikaci a na 4. místo ve třídě 6, rozhodně s výsledkem Vrkoslav ani Rada spokojeni nebyli.

„Jsem z toho hodně špatný. V sobotní části jsme dokázali držet s Elwisem krok, což je pro mě k neuvěření. Ale taková je rally. Stačí jedna chyba a je po výsledku. Ne nadarmo se říká, že závod končí až v cíly. Pro mne to znamená vzít si z toho do dalších závodů ponaučení. Chtěl bych se tímto omluvit týmu a Jirkovi za pokažené závody. Jediné co mne může těšit je 3. místo ve Škoda Fabia cupu, ale je to opravdu slabá útěcha,“ zhodnotil účast na letošní Rallye Český Krumlov Jiří Vrkoslav.

Druhá smutná zpráva zastihla dvojici Jiří Vrkoslav - Jiří Rada krátce před odjezdem z jižních Čech. Posádka tímto vyjadřuje hlubokou upřímnou soustrast rodině a přátelům Aleše Zimolky.

Miroslav Vebr

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >