aktuálně: 40 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Štajf z Krumlova přivezl body

30. května 2012

Oranžovočerné Subaru Impreza WRX STI dojelo do cíle náročné českokrumlovské rally, přičemž Vojtěch Štajf s Marcelou Ehlovou s ním vybojovali cenu pro nejlepší smíšenou posádku soutěže. Pro Subaru Czech Rally Team je důležitý i zisk cenných bodů do Mezinárodního mistrovství ČR.

Foto: Michel Riechert

Rozšířit zatím chatrnou sbírku bodů v národním šampionátu, takový byl jasný povel pro Subaru Czech Rally Team před českokrumlovskou rally. Té na rozdíl od loňska přálo počasí, což přilákalo k tratím mnoho fanoušků, kteří mohli sledovat boje startovního pole celkem na čtrnácti rychlostních zkouškách. Hned na té první z nich zůstali Vojtěch Štajf s Marcelou Ehlovou ve své třídě 3 jen těsně za stupni vítězů, ve vyrovnané bitvě o ´bednu´ mezi produkčními vozy bojovali až do RZ6.

„Úvod ale trochu poznamenaly potíže, které jsme měli před startem,“ podotýká k pátečním výsledkům pražský jezdec. „Oč se jednalo? Ještě před startem soutěže jsme zjistili únik oleje z motoru, tuto závadu se ale podařilo včas opravit. Bohužel od oleje znečištěné brzdy se mechanikům i přes velkou snahu nepodařilo úplně zbavit mastnoty a tak vypálení zbytku oleje z brzdového systému trvalo až do třetí rychlostní zkoušky. Jel jsem tedy zpočátku raději trochu opatrněji a když jsem autu už začal více věřit a chytili jsme lepší tempo, na šesté zkoušce jsme zřejmě najeli na ostrý kámen. Defekt pravého předního kola přišel už na druhém kilometru devítikilometrového testu, takže jsme až do jeho cíle klouzali po ráfku a ztratili asi minutu. Vypadli jsme díky tomu z první desítky absolutního pořadí, časová ztráta byla ale určitě menší, než kdybychom kolo měnili hned na místě.“

„Pro sobotní etapu tím byly karty rozdané už jasněji, pro nás ale ne moc dobře. Na Běhálka s Jelínkem už byla naše ztráta příliš velká, chtěli jsme porazit alespoň Hudce a Mifku, kteří se po našem defektu posunuli před nás. Dlouhé Malonty pro nás znamenaly návrat před druhého z nich, také Hudcův náskok jsme snížili o deset vteřin. Pak se ale oteplilo a my nasadili na přední nápravu tvrdou směs pneumatik Pirelli, které jsme měli v rezervě a na zadní ose nám tak zůstala měkčí směs. Ve dvou odbočeních jsem si to nepohlídal, zadek nás příliš předběhl a pokaždé z toho byly ´hodiny´. Po těchto mých jezdeckých chybách nám soupeři opět ujeli, na čemž samozřejmě nemohl změnit ani třetí čas ve třídě, který jsme zajeli na českobudějovickém výstavišti. Následoval druhý průjezd malontskou zkouškou, kde jsme opět byli čtvrtí mezi produkčními vozy. Naši soupeři se tu ale oproti ránu výrazně zrychlili, a tak jsme se posunuli vpřed jen o skok. Hudec byl stále před námi o víc jak dvacet vteřin, před závěrem soutěže tím pádem začalo být jasné, že se už před něj vrátíme jen těžko. Úplně poslední test soutěže pak vše vyřešil za nás - potkali jsme se s dalším defektem. Díky němu jsme ještě zavadili o zídku, takže nás to stálo ztrátu dalších desítek vteřin. Za jeho cílem jsem proto Marcele s úsměvem navrhl, aby auto raději dovezla na cílovou rampu ona. Zvládla to bez šrámů i prázdných kol...“

„Českokrumlovská soutěž často bývá provázena defekty, no a tentokrát jsme si vytáhli asi Černého Petra my - nejsem si totiž vědom toho, že bychom někde až příliš ´katovali´ zatáčky a defekty tím riskovali. Škoda těch našich prázdných kol, jinak se totiž jednalo o hezky připravenou rally, na které se nám po většinu doby dařilo. Za snahu jsme si tak odvezli aspoň prvenství mezi smíšenými posádkami, jsme si navíc dobře vědomi toho, že veškeré naše žehrání na defekty je zcela malicherné v porovnání s nešťastnou havárií startovního čísla 43...“

Subaru Czech Rally Team teď čeká náročný červen. Tým postupně dokončuje stavbu zcela nového vozu, se kterým by rád co nejdříve opět útočil na co nejvyšší příčky, Vojtěch Štajf s Marcelou Ehlovou se představí i na dalším podniku národního šampionátu, Rally Hustopeče. Tam je bude doprovázet se starším vozem i Dan Suchý, s tímtéž autem specifikace N11 se po skoro roční pauze vrátí na závodní tratě i Milan Sameš, který absolvuje Rally Krkonoše.

Karel Špaček

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >