aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Orsák: Chceme se vrátit do čela třídy 3

25. května 2012

Do rozkvetlého Českého Krumlova míří posádka Jaroslav Orsák - David Šmeidler s jasným cílem. Při čtvrté soutěži seriálu MMČR chce tým Orsák Rallysport vybojovat zpět vedení v kategorii produkčních vozů, o které přišel po odstoupení na Rallye Šumava.

Ilustrační foto

Zatímco úvod sezony vyšel sedmadvacetiletému valašskému jezdci na jedničku, v Klatovech jeho vítěznou sérii přerušila technická závada. Ačkoliv byl pod kapotu jeho soutěžního vozu Mitsubishi Lancer Evo 9 sk. N zabudován nový motor, prasklo těsnění hlavy motoru a soutěž pro něj skončila už v pátek.

Ani nedávný reprezentační start na slovinské Rally Saturnus nedopadl podle očekávání. „Udělal jsem jezdeckou chybu,“ přiznává populární Jarin. „V zatáčce bylo vytahané bláto, dostal jsem smyk a náraz do meze poslal naše auto na bok.“

Na jubilejní 40. ročník Rallye Český Krumlov je tým Orsák Rallysport maximálně připraven. Technika prošla opět důkladnou kontrolou a od středy posádka Orsák – Šmeidler 'piluje' tratě rychlostních zkoušek. „Krumlov je jednou z mých nejoblíbenějších soutěží,“ říká Orsák. „Tratě patří k nejkrásnějším u nás, těším se zejména na Malonty. Díky jarnímu období je v Jižních Čechách krásné prostředí. Podle předpovědi počasí však bude soutěž velmi náročná na volbu pneumatik. V Krumlově v posledních letech pravidelně prší a počasí může do výsledků výrazně promluvit.“

Pro Jaroslava Orsáka byla Rallye Český Krumlov před šesti lety jeho premiérovou soutěží v Mezinárodním mistrovství ČR. Tehdy startoval s produkčním Lancerem Evo 6, ale soutěž po havárii nedokončil. Letos zde jede pošesté. Jeho nejlepším výsledkem je 7. příčka v celkovém pořadí z roku 2008. „Loni jsme měli problémy s poloosami,“ vzpomíná jezdec z Valašských Klobouků. „Prasklá poloosa poškodila brzdovou hadici, na Malontech nám auto přestalo brzdit a museli jsme odstoupit.“

Zdeněk Weiser

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >