aktuálně: 41 uzavírek, 13 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Sýkorův nejlepší výsledek na Kopné

24. května 2012

Hned po skončení Autogames Rallysprintu Kopná, na jehož trati vybojoval svůj doposud nejlepší výsledek, čekal Jana Sýkoru velmi zajímavý zážitek - spolu se svými mechaniky se vydal do sídla M-Sportu pro fiestu WRC.

Na populární Kopné se západočeské posádce v minulosti nikdy příliš nedařilo. Také letos do ní vstoupila až jedenáctým časem. „První dvě erzety - Májová a Kameňák - mi svým charakterem příliš nevyhovují. Nebezpečí velkých náletů na úzkém v lese ještě zvyšuje mnoho vytahaných nečistot. Naopak s rychlostní zkouškou Kopná už máme dostatek zkušeností z minulých let. Je technická a moc se nám líbí,“ vrací se k úvodu soutěže Honza, který se postupně dostával do jezdecké pohody. Navíc - po startu do druhé sekce podstatně narostly jeho šance na dobrý výsledek. „Na rozdíl od mnoha soupeřů jsme se parádně trefili do gum. Pro Rakovou jsme obuli vepředu slick a vzadu média, na druhý průjezd Kopné jsme vzhledem k sílícímu dešti přehodili na předek mokré, které jsme vezli jako rezervy. Skvěle trefená volba nám pak pomohla získat dobré tempo,“ svěřil se Syky, který už věděl, že má šanci přivézt z Moravy nečekaně naditý balík bodů do tabulky šampionátu.

Ve třetí sekci sváděla posádka lanceru se startovním číslem 10 vyrovnaný souboj s piloty speciálů Škoda Fabia Super 2000 Václavem Dunovským a Jozefem Bérešem. S poděbradským pilotem nakonec prohrála o pouhých devět desetin. „Na závěrečné vložce jsem se v přírodním retardéru z kopce dolů na šotolině nevyvaroval drobné chybičky a musel jsem jí řešit dlouhým ztrátovým smykem. Chtěli jsme Dunu udolat, ale zase ne za cenu extrémního rizika. Jel fantasticky a nám nezbývá, než mu pogratulovat. S výsledkem na Kopné jsme přesto maximálně spokojeni. V dané konkurenci domácích pilotů je asi maximem. Mnozí totiž mají s tratí obrovské zkušenosti. Jasné nám to bylo už při prvním průjezdu seznamovacích jízd, kdy bylo na silnicích patřičně nagumováno,“ nemůže si odpustit mírné rýpnutí blovický soutěžák.

V uplynulém týdnu se na diskusním foru ewrc i na facebooku hodně diskutovalo o případné změně techniky, do níž by mohli Jan Sýkora s Martinou Škardovou brzy usednout. „Náš kamarád z Prahy nás požádal o přivezení a následné servisování fiesty WRC pro ukrajinského pilota Oleksiy Tamrazova. Výlet do nádherného a obrovského sídla M-Sportu jsme si s mechaniky Mírou Houdkem a Lubošem Holým samozřejmě nenechali ujít. Byla to zajímavá zkušenost. Zážitkem bylo už jen sjíždění z vleku s tímto nádherným, dokonalým a přesto vlastně jednoduchým autem,“ uvádí Jan Sýkora věci na pravou míru.

Vlastimil Resl

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >