aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Letošní Rally Lužické hory má tři vítěze

29. dubna 2012

Jubilejní patnáctý ročník Rally Lužické hory je úspěšně v cíli. A má tři vítězné posádky. Tím největším vítězem jsou suveréni letošního ročníku Tomáš Kostka - Miroslav Houšť (Citroën C4 WRC), kteří letos na Lužičkách vyhráli všech osm rychlostních zkoušek a do cíle najeli na druhé Romana Odložilíka a Martina Turečka (Citroën Xsara WRC) 1:22,2 minuty. Třetí absolutně skončili až po boji Antonín Tlusťák s Janem Škaloudem (Mitsubishi WRC). Hned za nimi Matthias Kahle a pátý Jaromír Tomaštík.

Lužické hory se však jely pošesté také jako mezinárodní Lužický pohár a tady získali prvenství loňští absolutní vítězové Matthias Kahle - Christian Doërr se Škodou Octavia WRC, letos celkově čtvrtí. A třetí prvenství získala posádka Karel Trněný -Václav Pritzl na voze Škoda Fabia WRC v celkovém hodnocení, letos v Hrádku poprvé zařazené, Deutsche Rally Serii. Ti byli celkově osmí. Vítěz, stále ještě více okruhový jezdec, ale s mimořádných talentem a citem pro rally, Tomáš Kostka v cíli řekl: „Byla to nejtěžší sprintrally, kterou jsem nejen jel, ale i viděl. Náročné, ale krásné erzety a výborná organizace soutěže ze strany pořadatelů.“

Velké množství diváků lemovalo za slunečného, téměř letního počasí všechny čtyři úseky rychlostních zkoušek. Slova vítěze o náročnosti dokazuje i fakt, že z původně 113 odstartovaných, nedorazila na cílovou rampu více než třetina posádek, soutěž tedy dokončilo sedmdesát tři dvojic. Už na první erzetě odstoupilo třináct dvojic, z toho sedm pro havárie. Poměrně velká smůla provázela domácí jezdce, když pro technické závady a havárie odstoupili například Halala, Václavík, Picek, Zajíček. Nejvýše prapor zdvihli jablonecký Tomáš Grega s Janem Dohnalem devátý absolutně a skvěle jedoucí frýdlantská (dříve pořadatelská) posádka Josef Zimmermann - Pavel Zalabák na voze Renault Clio R3. Ti byli nejen devatenáctí absolutně, ale vyhráli klasifikaci své třídy i skupiny vozů s jednou poháněnou nápravou.

Nejlepší posádky v celkovém pořadí, skupinách i třídách si opět odvezly z Hrádku nad Nisou krásné poháry, které byly předány na slavnostním vyhlášení večer v blízkosti servisního parkoviště.

Ředitelství soutěže děkuje všem, kteří jakkoliv pomohli ke zdárnému průběhu soutěže – všem pořadatelům, bezpečnostním složkám, městské policii a policii ČR, pracovníkům městského úřadu, sponzorům a dalším, za předevedené výkony posádkám, za ukázněnost divákům a za toleranci obyvatelům, kteří byli soutěží omezeni. Těšíme se na stejně dobrou spolupráci při 16. ročníku Rally Lužické hory v roce 2013.

Pavel Vydra

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >