aktuálně: 37 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Kresta s Grossem pokračují na stříbrné vlně

23. dubna 2012

Rally Šumava Klatovy znamenala pro posádku ADELL MOGUL racing teamu Roman Kresta - Petr Gross zisk druhého místa absolutně za lídrem šampionátu Janem Kopeckým. Roman Kresta se díky výsledkům posunul na druhou pozici průběžného hodnocení MMČR.

Klatovská Šumava je nedílnou součástí českého šampionátu, a tak tomu bylo i v letošní sezoně, kdy se opětovně odjela ve spojení s evropským šampionátem historiků. Bohužel právě počet historických vozů zastínil kvantitu účastníků českého šampionátu. Prostě Šumava si mezi nimi v posledních letech nevytvořila právě dobré renomé... Ale letošní ročník dal na nedávné problémy zapomenout, nabídl kvalitně připravenou soutěž bez organizačních přehmatů.

„Závod jako celek dopadl na výbornou. Šumava po letech vrátila na pozice, kam patří historicky i svou tradicí. Soutěž se odjela na vysoké úrovni. Vnímal jsem to jako skvost domácí sezony, kdy se soudobé vozy potkaly s historickými. Svým způsobem jsem pochopil, že Šumava má opravdu díky Vltavě dlouhou historii a historici udělali závodu parádní atmosféru. Diváci měli možnost obdivovat krásná auta. Určitě nebylo jednoduché zvládnout dvě soutěže v jeden čas, proto patří pořadatelům poděkování za odvedenou práci,“ komentoval soutěž Roman Kresta.

V západních Čechách samozřejmě nechyběla absolutní česká špičkaa ta se začala prát o sekundy už na Čínovském okruhu, divácky atraktivní zkoušce, která tradičně harmonogram soutěže otevírá. Kresta s Grossem vstoupili do závodu dvěma třetími časy, ale už po třetím testu se posunuli před Pecha na druhou pozici. Lídrem závodu byl podle očekávání tovární jezdec Škody Motorsport Jan Kopecký.

„Na Valašce nám Honza Kopecký první den hodně ujel, tady jsme chtěli být více konkurenceschopní. Bohužel do sekce po okruhu jsme zariskovali s volbou tvrdých pneumatik, což bohužel nevyšlo. V druhých průjezdech se nám podařilo jeden test vyhrát, ale přece jen pátek nebyl z našeho pohledu úplně ideální,“ komentoval úvodní den Roman Kresta, jenž po první etapě (7 RZ) ztrácel na čelo 22.6 sekundy a na třetího Pecha měl k dobru více než deset vteřin.

Ve druhé etapě se posádka Škody Fabie Super 2000 v barvách ADELL MOGUL racing teamu ještě pokusila výsledky zamíchat, ale opětdoplatila na špatnou volbu pneumatik pro dopolední sekci soutěže. Kopecký na čele se ještě více vzdálil, potěšitelný byl naopak vzrůstající náskok před třetím Pechem. Ten po RZ11 činil více než půl minuty. V RZ12 navíc Pech chyboval a na stupně vítězů se posunula druhá fabie týmu Kresta Racing v rukou Jaromíra Tarabuse. O vítězi nebylo v závěru pochyb, Roman Kresta si podruhé v sezoně pohlídal stříbrný post, který ho vynesl na druhé místo průběžného pořadí MMČR 2012.

„Ve druhé etapě jsem doufal, že podmínky budou přece jen mírně odlišné, ale trať velmi rychle osychala. Volba měkké směsi proto nebyla ideální a tento moment definitivně Šumavu rozhodl. Ale musím uznat, že i tak bychom Honzovi jen velmi těžko sekundovali. Proto druhé místo hodnotím pozitivně. Upřímně děkuji všem partnerům za podporu a členům týmu za skvěle odvedenou práci,“ popsal další průběh závodu Roman Kresta.

„Šumava měla náboj, opravdu špička jela rychle. Neměli jsme během závodu žádný zásadní problém, ale prostě do českého mistráku přišel někdo, kdo laťku posunul hodně vysoko. Určitě je to zajímavé pro diváky, na druhou stranu i pro nás a celý tým. Máme novou motivaci a mistrák má nový náboj,“ uzavřel luhačovický pilot, který začátkem týdne oslaví své 36. narozeniny.

Stav MMČR 2012 (3/8): Kopecký 150, Kresta 76, Pech 69, Tarabus 48, Valoušek 47, Semerád 43

Další podnikem MMČR, kde se bude prezentovat ADELL MOGUL racing team bude Rally Český Krumlov ve dnech 25. - 26. května 2012.

Kresta Racing

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >