aktuálně: 37 uzavírek, 1 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Klatovy ožívají soutěžními vozy

20. dubna 2012

Už jen desítky hodin chybí do startu 21.Historic Vltava Rallye i 47.Rallye Šumava Klatovy a západočeské město začíná pomalu, ale jistě soutěžní atmosférou žít. Posádky už jsou k vidění na rychlostních zkouškách při seznamovacích jízdách, a tak i organizátorům pomalu přibývá starostí.

Ilustrační foto

Mnozí zkušení fanoušci rallye přijíždějí do dějišť soutěží skvěle připraveni s tím, že mají přesně naplánována místa, kde a kdy se chtějí kochat pohledem na průjezdy soutěžních vozů. Právě pro tyto skalní diváky však má ředitelství dva dny před startem upozornění: „Asi trochu zklamu všechny, kdož si naplánovali návštěvu rychlostní zkoušky 9/13,“ říká ředitel obou klatovských soutěží Jiří Valenta. „Bohužel divácká místa, která jsme jim na tomto testu původně v programu vyznačili, musíme tak říkajíc ´zrušit´. Nepodařilo se nám totiž dosáhnout dohody s majitelem tamních pozemků a nemůžeme tak DM13 ani DM14 doporučit fanouškům rallye k návštěvě. Omlouváme se tímto divákům za náhlou změnu jejich případných plánů, došlo k ní ale na poslední chvíli a ne naší vůlí. Věříme, že naši situaci pochopí a vyberou si v rámci těžké sobotní etapy některé z dalších atraktivních diváckých míst.“

Zatímco organizační výbor řeší i podobné nečekané změny, v okolí Klatov už mezitím vrčí motory ovládané hvězdnými piloty. Všechny posádky totiž projíždějí rychlostní zkoušky v rámci seznamovacích jízd. Tradicí se sice v poslední době stává fakt, že náročných dvoudenních soutěží se v naší republice účastní čím dál menší množství vozů, v Klatovech ale z bojovníků o letošní nejprestižnější národní titul nechybí nikdo. Tým Škoda Motorsport už dokonce absolvoval svůj vlastní test, podobně důkladně se na přetěžkou 47.Rallye Šumava Klatovy připravují i jejich soupeři. Pro své příznivce navíc Jan Kopecký i Václav Pech nachystali autogramiády, předstartovní atmosféra zkrátka graduje.

Fajnšmekři historických vozů budou muset bohužel i letos oželet účast vítěze Historic Vltava Rallye 2009 Itala Rossiho, jinak ale v této kategorii vozů přibylo omluvenek jen minimum. Mezi kandidáty prvenství je tak kromě loňských medailistů Harracha, Janoty a Cuninghama nutné zařadit i Italy Brazzoliho, Pasuttiho či Montiniho, Nora Jensena, ale i třeba Němce Hainbacha, kterému se na našich tratích tradičně dobře daří. Celkem se letos v Klatovech prezentovalo přes 90 posádek obou soutěží, no a o víkendu tak všechny ospalé šumavské silničky čeká velmi atraktivní oživení.

Karel Špaček

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >