aktuálně: 37 uzavírek, 2 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Štajf: "Je před nám vrchol sezony."

4. července 2008

Každoročně se celý Rally Team Subaru ČR nejvíce těší na Rally Bohemia, tedy na podnik, k jehož startu je již vše připraveno. Na náročné soutěži plné technických rychlostních zkoušek bude mít bílomodrý vůz Subaru Impreza WRX STI posádky Vojtěch Štajf - Michal Ernst startovní číslo 8.

Když na Rally Bohemia 2005 Vojtěch Štajf dovedl bitvu dvou vozů Subaru Impreza mezi ním a Slovákem Bérešem k vítěznému konci a k prvenství v celé soutěži, byl to první velký úspěch nově vytvořeného týmu. Zároveň se tím odstartovala radostná éra Rally Teamu Subaru ČR na „Bohemce“. Poté následovala další dvě umístění v první pětici, tři roky po sobě tak body z Mladé Boleslavi tvoří velký bodový podíl ze Štajfova celoročního součtu jak v Mezinárodním mistrovství České republiky, tak i v Evropském poháru - central. V rámci evropského klání má soutěž už několik let nejvyšší koeficient 10, i proto by také letos pražský jezdec rád na jejích tratích uspěl. „Po naší hustopečské havárii jsem už přesvědčen, že jsem opět v plné síle a snad i v dobré jezdecké formě. Podobně by na tom mělo být i naše auto a tak jdeme do další bitvy s optimismem,“ těší se na páteční start pilot.

„Těším se i na spolupráci s Michalem Ernstem, který opět usedne na sedadlo vedle mne. Na slovinské Saturnus Rally byla naše dobrá souhra základním kamenem jednoho z mých nejlepších dosavadních mezinárodních vystoupení. Dojeli jsme v Ljubljaně pátí a druzí mezi našimi posádkami a měli jsme z jízdy opravdu dobrý pocit. Moc rádi bychom právě na tento výsledek na Bohemii navázali. A to také proto, že některé úseky této soutěže jsou obdobně technické, jako byly právě středomořské cestičky - ostatně trať je také jedním z důvodů, proč se na Bohemii tolik těším. Právě ona svým charakterem velmi dobře sedí našemu vozu a naopak mírně umazává výhody aut soupeřů dobře vybavených pro dlouhé roviny. Je sice škoda, že zmizela má nejmilejší erzeta vedená mezi Jabloncem a Plavy, kde se mi tradičně dařívalo a kde jsem přede dvěma lety dokázal zajet nejrychlejší čas, ale ani testy u Boleslavi mi nevadí. Mám totiž příjemné vzpomínky i na tyto zkoušky, právě tady jsme v roce 2005 definitivně vybojovali naše vítězství.“

Právě názor na návrat vineckého a bezdědického testu je jedna z mála věcí, které trochu rozdělují nejen fanouškovskou veřejnost, ale i posádku bílomodrého vozu. Michal Ernst má totiž pocit, že právě bez těchto testů by se obejít dokázal: „Mně naopak tahle místa nikdy neseděla. Jsou na můj vkus někde až moc rychlá, kluzká a nepříjemná. Ale o to víc se těším, až je budeme mít za sebou a pojedeme krásnou sobotní etapu. Tu jsem si užíval i přede dvěma lety, kdy jsem jel zatím naposledy Bohemii po boku Štěpána Vojtěcha v Peugeotu 307 WRC. Pro náš vůz Subaru Impreza WRX STI by sobotní testy kolem Železného Brodu měly být jako stvořené.“ Rally Bohemia startuje již v pátek 4. července odpoledne z Mladé Boleslavi, úspěšné posádky se na stejné místo vrátí v sobotním podvečeru.

Karel Špaček

Další články

Autocamping Rozkoš - prožít dovolenou pestře a v pohodě

Pestrost nabídky ubytování, společenských akcí, turistických možností, poznávacích a sportovních výletů včetně krásných cyklotras, ale i klid k odpočinku, to je dnes téměř neodmyslitelná nabídka k prožití hezké dovolené.

zobrazit článek >

Jaké povinné i nepovinné vybavení je dobré mít ve svém vozu?

Jestliže jezdíte autem, bude dobré, když v něm budete mít umístěné všechny důležité nezbytnosti. Povinná výbava v autě je základ a je stanovena vyhláškou. Nepovinnou výbavu si pak můžete zvolit dle vlastních preferencí. Bohužel se často stává, že řidiči při kontrole zjistí, že nemají kompletní ani výbavu povinnou. Na následujících řádcích se tak na tuto tématiku zaměříme pěkně zblízka.

zobrazit článek >

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >