aktuálně: 37 uzavírek, 4 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Preview: Finská rally 2008

30. července 2008

Po necelých dvou měsících se znovu rozbíhá kolotoč seriálu mistrovství světa v rally. Devátou soutěží MS je Finská rally, která má svou základnu ve městě Jyväskylä ve středním Finsku. Soutěž patří mezi nejstarší v kalendáři MS a jako jediná nezměnila za dobu své existence místo konání.

Přestože je to jedna z nejtěžších rally v celém seriálu mistrovství světa, především co se týká dokonalého rozpisu a jeho následného načasování a čtení, byla Finská rally již několikrát vyhlášená podnikem roku.

Soutěž se těší obrovské popularitě mezi samotnými jezdci a diváky. Specifické pro tuto rally jsou zatáčky s vytahanou hlínou a především nespočet dlouhých skoků. . Jezdci přiznávají, že předchozí zkušenosti s místní tratí jsou nezbytnou podmínkou k tomu, aby dokázali jet naplno a zrychlovat se.

Až do roku 1997 se soutěž jmenovala příznačně podle charakteru finské krajiny – Rally 1000 jezer (Rally of 1000 Lakes), ovšem ve zmiňovaném roce se název změnil podle hlavního sponzora na Neste Rally Finland.

V roce 2006 pak přišla zatím poslední změna, přejmenování na Neste Oil Rally Finland. V srdcích domácích fanoušků je však rally i nadále zapsána jako 'Jyväskylän Suurajot' – Jyvaskylská Velká cena.

Na posádky čeká celkem 1461.58 kilometrů a z toho ostrých bude 340.42. V minulém roce vyhrál Marcus Grönholm s vozem Ford Focus WRC 07.

Richard Vlček ; Zakruta.CZ

Další články

Nejkrásnější lokality vedle českých dálnic

Cestování po českých dálnicích nemusí být jen o rutinní jízdě z bodu A do bodu B. I když se na cestách potýkáme s dopravními zácpami a nekonečnými opravami, okolí českých dálnic skrývá množství nádherných a zajímavých míst, která stojí za to objevit.

zobrazit článek >

Ceny benzinu trápí mladé řidiče - cena ropy Brent je klíčovým faktorem

V poslední době se mladí řidiči stále více potýkají s rostoucími cenami benzinu, které značně zatěžují jejich rozpočet. Tento trend není jen výsledkem inflace nebo vládní politiky, ale především výkyvů na globálním trhu s ropou, konkrétně cenou ropy Brent, která má zásadní vliv na konečnou cenu pohonných hmot.

zobrazit článek >

Tipy pro efektivní stěhování: Jak ušetřit čas a peníze?

Stěhování v dynamických městech na realitním trhu s sebou vždy přináší výzvy. Kromě kolísajících nájmů a cen nemovitostí může být velkou výzvou také městská doprava a logistická omezení. V tomto článku se s vámi podělíme o nejlepší tipy a triky, které vám pomohou efektivně a úsporně se přestěhovat v rámci města.

zobrazit článek >