aktuálně: 41 uzavírek, 12 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Benzin v uplynulém týdnu zlevnil

9. prosince 2011

Ceny pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic se v uplynulém týdnu vyvíjely různě. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se v průměru snížila o osm haléřů na 35,05 koruny za litr. Motorová nafta naopak podražila, a to o tři haléře na 35,66 koruny za litr. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Ilustrační foto

Cena benzinu Special 91 se snížila, řidiči ho v průměru kupovali za 34,53 koruny za litr, tedy o čtyři haléře levněji než o týden dřív. Plyn LPG stál v porovnání s předcházejícím týdnem naopak o 35 haléřů více, v průměru 17,18 koruny za litr.

Ceny pohonných hmot dlouhodobě sleduje také společnost CCS. Podle jejích pondělních údajů cena nafty v minulém týdnu klesla o jeden haléř na 35,63 Kč/l. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil o pět haléřů na 34,83 Kč/l.

Podle analytika Petra Čermáka ze společnosti Colosseum souviselo zlevnění s poklesem distribučních marží. Průměrná cena benzinu na burze v Rotterdamu mírně vzrostla, u nafty stagnovala.

„Po delší době ovšem přichází pozitivní zprávy z měnových trhů, kde koruna začala posilovat. To by se v následujících dnech mělo odrazit i u našich čerpacích stanic. Očekáváme pokles cen, který by se mohl pohybovat i v řádu desetihaléřů,“ uvedl v pondělí Čermák. Pohonné hmoty zdražovaly od konce října.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >