aktuálně: 41 uzavírek, 16 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

ŘSD žádá řidiče o zvýšenou opatrnost

18. listopadu 2011

Údaje meteorologů hovoří o poklesu teplot pod bod mrazu od pátku 11.11.2011. Vedení ŘSD proto upozorňuje všechny řidiče, aby s příchodem prvních letošních mrazů dbali na bezpečnost jízdy na všech komunikacích v České republice. Dvojnásob toto upozornění platí pro řidiče, kteří budou projíždět výše položenými úseky českých silnic a dálnic.

Ilustrační foto

Český hydrometeorologický úřad na svých stránkách www.chmu.cz předpovídá v těchto dnech příchod nízkých teplot pod bodem mrazu.

„Riziko poklesu do minusových stavů se týká aktuálně nočních a ranních hodin. Pokud jde o rizika námrazy na silnicích, pak kritický moment přichází již s teplotou od čtyř stupňů nad nulou,“ upozorňuje ředitel ŘSD René Poruba. Vysvětluje, že od této teploty mění látky na silnicích své skupenství a vzniká námraza. „A tento stav bývá pro řidiče nejnebezpečnějším,“ říká ředitel ŘSD René Poruba.

Podle něj změna teplot pod bod mrazu v podzimních měsících přináší velký počet dopravních nehod. A nejčastěji je na vině nedostatečné přizpůsobení jízdy stavu vozovky. „Řidiči jsou z letních měsíců, kdy bývá vozovka čistá a suchá, méně pozorní. Námrazu prakticky nečekají. A pokud se do ní se svým vozem dostanou, pak se stává, že zazmatkují, dostanou se do smyku a způsobí dopravní nehodu,“ vysvětluje René Poruba.

ŘSD vnímá v období příchodu námrazy jako rizikové především úseky, které jsou výše položené. Rizikové jsou především tyto oblasti:

- lokalita Vysočiny na dálnici D1

- na dálnici D5 z Prahy do Německa část úseku kolem Přimdy

- na dálnici D8 průjezd přes Krušné Hory

- na rychlostní silnici R35 oblast před Libercem

- všechny mostní objekty nad vodními toky

- všechny silniční komunikace umístěné v příhraničních oblastech s vyšší nadmořskou výškou

Silnice s velkým výskytem námrazy jsou kompletně po celém území České republiky označené dopravní značkou „Nebezpečí smyku“. Proto je podle ředitele ŘSD Reného Poruby důležité, aby řidiči tato upozornění pečlivě sledovali. Doplňuje, že mezi základní opatření, které musejí řidiči dodržovat, patří:

- dodržování povolené rychlosti jízdy

- dodržování bezpečného odstupu od vozidla před sebou

- sledování značek (nejen těch, které upozorňují na nebezpečí námrazy)

- sledování předpovědi počasí na www.chmu.cz - především v místech, kterými se řidiči chystají na své cestě projíždět

- vybavení vozidel zimními pneumatikami

Správy silnic se v těchto dnech velmi důkladně připravují na příchod zimy. V případě poklesu teplot je připravena veškerá technika, kterou má ŘSD k dispozici. „Přesto není v našich silách, abychom vždy byli včas na místě, kde se námraza objeví. Proto je pro nás součinnost řidičů velmi důležitá,“ říká René Poruba. Ředitelství silnic a dálnic také upozorňuje na všechny uzavírky a opravy, které jsou umístěné na webu www.dopravniinfo.cz.

-ric- ; ŘSD

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >