aktuálně: 41 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

"Nemyslíš - zaplatíš" se vrací na scénu

17. srpna 2011

Oddělení BESIP Ministerstva dopravy odstartovalo pod hlavičkou úspěšné značky „Nemyslíš - zaplatíš“ novou kontaktní kampaň se zaměřením na řidiče jednostopých vozidel. S kampaní, jejímž mottem je „Jízda o život,“ se veřejnost mohla setkat již v uplynulých týdnech na různých akcích určených přímo motorkářům.

Ilustrační foto

Řidiči motocyklů jsou dlouhodobě jednou z nejrizikovějších skupin účastníků silničního provozu. Například v loňském roce byla závažnost dopravních nehod s účastí motocyklu nejvyšší od roku 2006. V roce 2010 byl průměr 47,5 usmrcených osob na 1000 nehod, přičemž u řidičů osobních aut činil tento průměr pouze 11,6.

„Při pohledu na loňské nepříznivé statistiky se BESIP rozhodl této ohrožené skupině účastníků silničního provozu aktivně věnovat,“ říká vedoucí BESIP Kateřina Budínová a dodává „Motocyklisté jsou velice různorodou a ne zcela snadno oslovitelnou skupinou řidičů. Proto se snažíme jít jim naproti a nenásilnou formou zvýšit jejich povědomí o bezpečném ovládání silných strojů, poskytování první pomoci a v neposlední řadě o rizicích spojených s požitím alkoholu a návykových látek před jízdou.“

Kontaktní kampaň odstartovala koncem letošního července na motosrazu Motonálet v Nikolčicích u Brna a bude pokračovat i během září. Promotým BESIPu navštíví celkem šest akcí, které jsou mezi motorkáři známé a hojně navštěvované. V nejbližší době se tento tým představí v sobotu 27. srpna na srazu Motowims v Třebíči a následně 3. září na již 29. ročníku srazu Jawač v Jizbicích u Čechtic.

Za zvýšení povědomí o bezpečné jízdě se postavil i jediný zástupce České republiky v královské třídě MotoGP Karel Abraham mladší. Sám je občasným instruktorem motoškoly na Masarykově okruhu a má tak blízko i k běžným motorkářům pohybujícím se v provozu. „Vím, že naučit se jezdit na silné motorce není legrace. A sebelepší pilot může udělat při jízdě na hraně chybu. Na okruhu to většinou skončí rozbitou motorkou a roztrhanou kombinézou, zatímco na silnici má stejný pád tragické následky. Sám na motorce v provozu jezdím, ale nikdy neriskuju,“ říká motocyklový závodník Karel Abraham.

Za pravdu mu dává i ředitel služby dopravní policie plk. Leoš Tržil: „Bohužel se často setkáváme s nehodami, kterým by se dalo předejít, kdyby řidič motocyklu dokázal svůj stroj lépe ovládat. Spousta motorkářů stále neví, jak správně brzdit, jak správně zatočit nebo se vyhnout náhlé překážce.“ Tržilova slova dokazují i loňské statistiky. Z 96 usmrcených motocyklistů bylo viníkem nehody plných 62. Za 65 % smrtelných nehod si tak motorkáři mohli sami. Vedení BESIPu je přesvědčeno, že letní kampaň zaměřená na motorkáře pomůže snížit jejich hrozivě vysokou nehodovost.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >