aktuálně: 41 uzavírek, 15 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jaká je reálná cena pohonných hmot?

21. června 2011

Všichni dobře víme, že cena, kterou vidíme u čerpacích stanic, není ta, za kterou se reálně palivo vyrobí, nicméně nejednoho z nás jistě překvapí fakt, že více než polovina z ceny jediného litru pohonných hmot se odvádí státu na dani.

V konečné ceně benzínu se tak promítá nejen spotřební daň, ale také DPH. Spotřební daň je daná a činí u benzínu 12.84 Kč za litr, DPH je pak dalších 20 procent.

Pokud tedy stojí jeden litr benzínu 32.40 Kč/l, pak spotřební daň z této částky je 12.84 Kč a DPH 5.40 Kč. Celkově se tedy státu odvede 18.24 Kč na jediném litru a tato suma tvoří 56.3 procenta z celkové ceny jednoho litru benzínu.

Pokud by tedy benzín ani nafta nebyly zatíženy různými daněmi, pak by cena jednoho litru u pumpy byla někde okolo 14 korun.

Ceny pohonných hmot se v celé Evropě liší a je to mnohdy způsobeno právě výší spotřební daně. Také proto se stává, že ceny benzínu i nafty jsou mnohdy v Rakousku, na Slovensku nebo Polsku příznivější, než v České republice, čehož samozřejmě řada motoristů hojně využívá.

Richard Vlček ; Zákruta.cz

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >