aktuálně: 41 uzavírek, 32 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Policie informuje o velikonočním víkendu

27. dubna 2011

Letošní Velikonoce se z pohledu posledních 10 let zapíší v souvislosti s následky dopravních nehod mezi ty tragičtější. Od pátku do pondělí (22. - 25. 4. 2011) zemřelo při dopravních nehodách 14 osob. To je o 8 více usmrcených než v roce 2010, ale naopak o 1 usmrceného méně než v roce 2009 (více k následkům velikonočních nehod do roku 2000 najdete zde).

V uvedených dnech proběhlo na území celé republiky přes 150 dopravně bezpečnostních akcí různého zaměření. Tisícovky policistů dohlížely nejen na plynulost provozu, ale také na rychlost a způsob jízdy, předjíždění nebo používání zádržných systémů.

Pozornost byla věnována také problematice alkoholu a návykových látek u řidičů. Z předběžného vyhodnocení vyplývá, že jen dopravní policisté projednali v blokovém řízení 6134 přestupků, za které uložili pokuty v celkové výši 5, 1 mil. korun. Více než 1800 řidičů nerespektovalo stanovené rychlostní limity.

Problém představoval také technický stav vozidel. V této souvislosti odhalili policisté 1282 přestupků. Téměř 630 osob nepoužilo bezpečnostní pás nebo dětskou autosedačku k přepravě dítěte. Dalších 566 přestupků bylo oznámeno do správního řízení. Pod vlivem alkoholu bylo přistiženo 175 řidičů motorových vozidel a 20 osob řídilo pod vlivem jiné návykové látky.

Dalších 40 řidičů je pro řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky podezřelých ze spáchání trestného činu. Pod vlivem alkoholu bylo podle předběžných údajů zaviněno také 78 dopravních nehod. To představuje téměř 11 % z celkového počtu nehod šetřeného v uvedených dnech policií (714 nehod).

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >