aktuálně: 41 uzavírek, 24 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Policie kontroluje bezpečnostní pásy

25. března 2011

V rámci činnosti organizace TISPOL se policisté tentokrát zaměřili na používání bezpečnostních pásů a dětských zádržných systémů. S kontrolami se mohli řidiči a jejich spolujezdci setkat v uplynulém týdnu ve všech evropských státech organizovaných v TISPOL.

V týdnu od 7. do 13. března se na celém území republiky do akce zapojilo 3 847 policistů a dalších 21 zástupců celních úřadů, krajských úřadů nebo obecních úřadů obcí s rozšířenou působností. Bylo zkontrolováno přes 46 300 vozidel a odhaleno přes 8 000 přestupků. V součtu zaplatili hříšníci na pokutách přes 4, 1 mil. korun.

V souvislosti s používáním bezpečnostních pásů projednali policisté v průběhu kontrol v blokovém řízení 1 777 přestupků a dalších 21 přestupků oznámili. V blokovém řízení uložili za tyto prohřešky proti pravidlům pokuty v celkové výši téměř 600 tis. korun. V 67 případech nebyly řádným způsobem v zádržném systému připoutány děti. Za tento hazard uložili policisté pokuty za více než 30 tis. korun.

Opomíjena nebyla ani další protiprávní jednání. Nejvíce přestupků zaznamenaly hlídky v souvislosti s technickým stavem vozidel (1932), následovalo již zmíněné používání zádržných systémů a v 1 118 řidičů nerespektovalo stanovené rychlostní limity. Pod vlivem alkoholu bylo přistiženo 95 řidičů, dalších 16 jich usedlo za volant pod vlivem jiné návykové látky. Řešeno bylo také 63 přestupků chodců, v 16 případech své povinnosti porušili cyklisté.

Pozornosti policistů neuniklo ani 47 pachatelů trestných činů, 1 odcizené vozidlo a 18 hledaných nebo pohřešovaných osob.

Výsledky ukazují, že stále velký počet řidičů a jejich spolujezdců podceňuje význam používání zádržných systémů. Mnoho z nich vystavuje riziku vážných následků také své děti. Na tuto skutečnost navazuje jedna z priorit ředitelství služby dopravní policie pro rok 2011. V oblasti bezpečného poutání budou strážci zákona působit na osádky vozidel také preventivně. Řidiče a jejich spolujezdce při kontrole upozorní na rizika vyplývající z nesprávně použitého bezpečnostního pásu nebo dětského zádržného systému. Akce je dalším nástrojem, kterým chtějí dopravní policisté působit na snižování následků dopravních nehod.

-ric- ; PČR

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >