aktuálně: 41 uzavírek, 15 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Bodový systém se od 1. července zjednoduší

15. února 2011

Bodový systém platí v České republice již od 1. července 2006 a od té doby přišlo o řidičský průkaz několik tisíc motoristů. Ministerstvo dopravy si pochvaluje, že systém funguje dobře. Nicméně bylo jasné, že se bude muset bodový systém inovovat, doplňovat nebo naopak zjednodušovat.

Ke zjednodušení dojde právě letos, kdy 1. července vejde v platnost nově schválený bodový systém, který pro nás sněmovna odhlasovala 4. února 2011. Poslanci schválili zjednodušení bodového systému.

Už tak nebudou existovat jednobodové ani šestibodové tresty. Z celkového počtu 44 přestupků, za které jste ještě v roce 2010 mohli dostat pokutu a body, tak bude letos bodově „hodnoceno“ jen 27.

U několika přestupků dojde ke zpřísnění trestů, u dalších pak naopak ke zmírnění. Podstatnou navrhovanou změnou bylo požití alkoholických nápojů před jízdou, tento návrh byl ale smeten ze stolu.

Velkou změnou, kterou budou policisté postihovat již následující zimu, bude povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky a to od začátku listopadu až do konce března. Výjimky a odkladu se dočkají jen nákladní vozidla hasičů a armády České republiky.

Co se týká změn v tabulce bodového systému, tak stále stejně přísné zůstávají postihy za požití alkoholických nápojů, či jiných návykových látek, před řízením motorového vozidla. Ty jsou většinou hodnoceny pokutami od 25 do 50 tisíc korun a udělením počtu sedmi bodů, přičemž následuje odebrání řidičského průkazu na rok i více.

Více postihování budou také agresivní řidiči nebo takový, kteří svou jízdou ohrožují ostatní účastníky silničního provozu. Za tento přestupek tak bude hrozit až sedm bodů a pokuta od 5 tisíc korun.

Když se například zapomenete zapásat nebo nerozsvítíte světla, neudělí vám policie žádný bod, pokuta ale hrozí i nadále a to do 1500,- Kč. Za telefonování za volantem nově dostanete 2 trestné body namísto současných tří.

Naopak ke zpřísnění dochází u nepoužití dětské autosedačky. Namísto současných 2 bodů, budou řidiči hrozit až 4 body a bloková pokuta 2000,- Kč.

Ministr dopravy se snažil vyřešit také problém s častými výmluvami řidičů při spáchání přestupku na osobu blízkou, nicméně tento bod zatím nebyl vyřešen.

Richard Vlček ; Zákruta.cz

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >