aktuálně: 41 uzavírek, 17 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Říjen? NEJTRAGIČTĚJŠÍ MĚSÍC LOŇSKÉHO ROKU!

7. října 2010

V loňském roce bylo v důsledku dopravních nehod usmrceno nejméně osob v historii České republiky (832 osob). Na základě dosavadního vývoje v letošním roce lze předpokládat, že počet usmrcených osob bude ještě nižší (cca o 100 osob méně - dle předpokladu z 31.8.2010).

„Devadesát sedm“ - přesně tolik osob zahynulo v průběhu loňského října. Tímto se říjen stal vůbec nejtragičtějším měsícem roku 2009. Nejtragičtějším měsícem letošního roku je zatím (a věříme, že jím i zůstane) červenec, kdy zahynulo v důsledku dopravní nehody celkem „sto čtyři“ osob (tzn. ještě více než vloni v říjnu).

Detailní (poměrné) srovnání jednotlivých měsíců, resp. kvartálů, je obsahem níže uvedených grafů. Z dlouhodobých statistik (1993 - 2009) je zřejmé, že nejtragičtějším měsícem je srpen (10,0 %). Naopak vloni to byl již zmiňovaný říjen (11,7 %). Loňský říjen měl i negativní vliv na to, že se stal poslední kvartál loňského roku rovněž nejtragičtějším. Věříme, že tragická bilance loňského října se nebude opakovat!

Přestože dosavadní vývoj roku 2010 (s určitou mírou pravděpodobnosti) znamená, že na silnicích bude usmrceno nejméně osob v historii, stále se jedná o mnoho osob, které zaplatí tím nejcennějším - lidským životem. Počet osob, které tyto tragické události zasáhly a ovlivnily je však daleko (mnohonásobně) vyšší - rodina, přátelé, známí a mnoho dalších.

Přestože oddělení BESIP Ministerstva dopravy dělá vše pro to, aby byl počet usmrcených osob co nejnižší, jsme přesvědčeni, že nejvyšší podíl na pozitivních trendech mají všichni ohleduplní řidiči. Tato skupina osob snižuje podíl konfliktních situací na pozemních komunikacích, které mohou mnohdy končit fatálními následky - smrtí účastníka dopravní nehody. Jezděte bezpečně a nezapomínejte na vzájemnou toleranci a ohleduplnost.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >