aktuálně: 41 uzavírek, 21 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Optimistickou první polovinu roku vystřídala prázdninová tragická bilance!

13. srpna 2010

V první polovině roku 2010 bylo na pozemních komunikacích v České republice usmrceno 294 osob, tzn. o 86 osob méně než za stejné období loňského roku (tj. pokles o 22,6%). Jedná se o nejnižší počet usmrcených osob v historii České republiky.

Ve 40% případů se jednalo o řidiče osobního automobilu, 18% chodců, 15% spolujezdců v osobních automobilech, 10% řidičů motocyklů, 9% cyklistů atd. Detailní přehled poměru usmrcených osob při dopravních nehodách v 1. polovině roku 2010 je obsahem grafu uvedeného níže.

Hlavním cílem Národní strategie bezpečnosti silničního provozu (dále jen NSBSP) je snížení počtu usmrcených osob na pozemních komunikacích v České republice v roce 2010 na 50 % úrovně z roku 2002. Po výsledcích z června 2010 (kdy došlo k prolomení psychologické hranice NSBSP) lze konstatovat, že naplnění hlavního cíle bude jen obtížně dosažitelné. Na základě půlroční bilance je zřejmé, že celkový počet usmrcených osob na konci roku by činil 660 (dle NSBSP 657), což je o 3 osoby více.

Věříme, že se nám spolu s Vámi - ohleduplnými řidiči - podaří zvrátit nepříznivou prázdninovou bilanci a rádi bychom se mýlili ve výše uvedeném předpokladu, tzn. že věříme, že hlavní cíl NSBSP bude nakonec naplněn. Děkujeme všem účastníkům silničního provozu, kteří se budou svým zodpovědným chováním podílet na zlepšení (nejlépe zastavení) bilance počtu usmrcených osob na pozemních komunikacích v České republice.

Nejen k naplnění výše uvedeného cíle využíváme jako další komunikační kanál sociální síť Facebook http://www.facebook.com/ibesip - staňte se našim fanouškem!:-)

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >