aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Škoda představuje modely GreenLine 2. generace

11. května 2010

Modely GreenLine druhé generace, které lze v ČR objednat od června 2010, přinášejí nejen nové technologie, ale i nižší spotřebu a emise. Škoda Auto představuje krátce po zahájení výroby modernizovaných modelových řad Fabia a Roomster druhou generaci ekologické řady GreenLine - konkrétně modely Fabia Combi GreenLine a Roomster GreenLine.

Modely GreenLine druhé generace přináší nejen upravený vzhled v duchu faceliftu základní řady, ale především technické změny, které vedly k dalšímu snížení spotřeby a emisí škodlivin. Mezi nejvýznamnější novinky patří nový motor 1,2 TDI CR DPF/55 kW se systémem vysokotlakého přímého vstřikování common rail, systém Start-Stop, rekuperace brzdné energie či doporučení zařazení rychlostního stupně na displeji Maxi DOT.

Jednou z největších technických změn je nový tříválcový přeplňovaný naftový motor 1,2 TDI CR DPF/55 kW. Úsporný agregát nabízí spotřebu 3,4 l/100 km a emise CO2 pouhých 89 g/km pro model Fabia Combi GreenLine, resp. 4,2 l/100 km a CO2 109 g/km pro model Roomster GreenLine. Nižší však nejsou pouze emise CO2, ale také hodnoty ostatních vypouštěných škodlivin. Nový motor plní emisní limity normy EU 5, která je v kategorii naftových motorů přísnější především v oblasti oxidů dusíku

a pevných částic.

Základní cena modelu Fabia Combi GreenLine s přeplňovaným naftovým motorem 1,2 TDI CR DPF/55 kW a pětistupňovou manuální převodovkou činí 366 900,- Kč. Základní cena modelu Roomster GreenLine s totožným agregátem bude v ČR začínat na částce 390 900,- Kč. Výbavová verze GreenLine obsahuje mj. přední mlhové světlomety s funkcí denního svícení, ESP vč. ABS, tempomat, centrální zamykání s dálkovým ovládáním nebo systém Start-Stop.

Přínos systému Start-Stop se nejvíce projevuje při jízdě v městském provozu. Systém se zapíná automaticky po nastartování motoru a pokud řidič vozidlo po určité době jízdy zastaví, zařadí neutrál a uvolní spojkový pedál, motor se sám vypne. Jakmile řidič sešlápne spojku, motor znovu okamžitě naskočí. Tímto způsobem lze ušetřit v kombinovaném režimu 0,2 až 0,4 l/100 km, v městském provozu pak dokonce 0,3 až 0,9 l paliva

na 100 km.

Rekuperace brzdné energie je dalším prvkem moderní techniky, kterým jsou modely Fabia Combi GreenLine a Roomster GreenLine vybaveny. Efektivní využití pohybové energie vozu k dobíjení akumulátoru tvoří jednoduchý systém, který pomáhá šetřit palivo průběžně, po malých dávkách. Stejně jako Start-Stop systém je i systém rekuperace použit u sériově vyráběného vozu značky Škoda vůbec poprvé. Oba systémy se navzájem doplňují a spolu s dalšími opatřeními přispívají k maximálně ekologickému provozu nových modelů. Nasazení systému rekuperace umožnilo dosáhnout snížení emisí CO2 o 2 až 4 g/km.

Mezi další opatření, jež zvyšují hospodárnost provozu, patří funkce doporučení zařazení rychlostního stupně, která pomáhá řidiči optimálně využít potenciál motoru, dále pak snížení a aerodynamické zakrytí podvozku a v neposlední řadě použití pneumatik s nízkým valivým odporem.

Modely Fabia Combi GreenLine a Roomster GreenLine lze od června 2010 objednat u všech participujících obchodníků Škoda v ČR.

-ric- ; Škoda

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >