aktuálně: 41 uzavírek, 3 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Co je to losí test?

29. dubna 2010

Losí test vymysleli ve Švédsku. V roce 1997 novinář Robert Collin z automagazínu Teknikens Värld převrátil ve vyhýbacím testu na střechu tehdy nový Mercedes třídy A.

Automobilka proto musela svolat 130 tisíc aut do servisu, náprava spočívala právě v instalaci stabilizačního systému ESP. Stojí za zmínku, že jednoduchý a vysmívaný trabant prošel testem bez problémů.

Když pak Collin vysvětloval, proč test prováděl, dával za příklad situaci, kdy se na silnici objeví los. Vyhýbacímu manévru se od té doby říká „losí test“

Existuje ale i losí crash test. Speciální nárazový test vymysleli také ve Švédsku. Na tamních silnicích totiž často dochází ke střetnutím aut a těchto obrovských zvířat přecházejících silnici. Saab a Volvo si zvykly stavět auta tak, aby srážka s losem neohrozila posádku.

Švédský institut zabývající se bezpečností dopravy vyrobil speciální testovací figurínu losa, má podobnou hmotnost, rozměry a umístění těžiště, jako živé zvíře. Na té pak střety s velkým zvířetem simulují.

-ric- ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >