aktuálně: 41 uzavírek, 31 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Vyznáte se v označeních na pneumatikách?

4. května 2010

V dnešní době není jednoduché si vybrat pneumatiky a někteří řidiči se vůbec nevyznají v číslech a znacích, které jsou na pneumatice vyznačeny. Důležitý je například nápis DOT, který udává datum výroby.

Z bočnice pneumatiky se ale dozvíte mnohem více informací. Dozvíte se rozměr pláště, nosnost nebo složení materiálů. Dále se dozvíte, jak má být pneumatiky na sazena na ráfek a jakou nejvyšší povolenou rychlostí na ni můžete jezdit.

Tak například rozměr 235/40/R18 :

235 - šířka pneu se udává v milimetrech

40 - výška profilu pláště

R - konstrukce pneumatiky

18 - průměr ráfku v palcích

W - označení maximální rychlosti (V = do 240 km/h , W = do 270 km/h , ZR = přes 240 km/h), Continental například uvedl první pneumatiku na světě ContiSportContact Vmax, která byla schválena pro provoz na silnicích pro rychlosti až do 360 km/h, značení té nejmenší je 235/35 ZR19 XL.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >