aktuálně: 41 uzavírek, 19 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na přejezdech zemřelo letos již 13 osob

13. dubna 2010

Za první tři měsíce letošního roku zemřelo na přejezdech již třináct osob při srážce s vlakem. Je to skoro dvojnásobek počtu než kolik jich zemřelo za stejné období loňského roku. V roce 2009 to bylo sedm motoristů.

Také počet zraněných je mnohonásobně vyšší. Zatímco vloni to bylo pouze třináct osob, letos je jich už 32. Také proto už Ministerstvo dopravy v letošním roce spustilo kampaň právě se zaměřením na železniční přejezdy.

Podle odborníků je stoprocentní vina vždy na straně řidiče, jelikož ve většině případů nedbají motoristé výstražných světel a vjíždí na přejezdy i ve chvílích, kde je již vlak v podstatě na přejezdu.

V České republice je celkem 8 274 železničních přejezdů, z toho závorami je vybaveno 1 041. Na 4 574 je pouze výstražný kříž.

V celé Evropě každoročně zemře na přejezdech pod koly vlaků 600 osob. Přitom hned 95 procent těchto srážek zaviní sami motoristé.

Richard Vlček ; Zákruta.CZ

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >