aktuálně: 41 uzavírek, 6 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Močovina v katalyzátoru? Snižuje emise!

16. prosince 2009

Pokud budou chtít inženýři v budoucnu snížit ještě více emisí u vozidel, pak jednou z cest bude, začít tankovat do speciální nádrže syntetickou močovinu. Oddělené nádrže u nynějších vývojových modelů se zároveň plní naftou a syntetickou močovinou, což je sloučenina na bázi čpavku.

Využití močoviny, resp. čpavku zaručuje snížení oxidů dusíku NOx ve výfukových plynech vznětového motoru na tak nízkou úroveň, jaké až dosud u konvenčních vznětových motorů nebylo možné dosáhnout.

Například Ford Focus dokáže vyhovět přísným limitům normy ULEV II především díky velmi efektivní redukci částic NOx v katalyzátorech a účinným filtrům zachycujícím pevné částice, zejména saze. V katalyzátorech dochází za pomoci čpavku k vyvázání oxidů dusíku NOx z výfukových plynů.

V praxi se přitom ukázalo, že vodní roztok močoviny je pro tyto účely ideálním zdrojem čpavku. Zředěná močovina je proto v přesně stanovený okamžik ve formě velmi jemných kapiček rozprašována do katalyzátoru. Močovina, která je uložena v malých nádobkách je nehořlavá a bez zápachu.

Pro pravidelné doplňování močoviny pro ekologický Ford Focus slouží speciální zdvojené pistole u čerpacích stojanů nafty. Při společném doplňování nafty a močoviny se zároveň plní samostatné nádrže obou kapalin, takže řidič nemusí kontrolovat zvlášť stav resp. množství močoviny a popřípadě zastavovat u čerpací stanice k jejímu samostatnému doplnění.

Pro ilustraci: Standardy ULEV II, které platí od roku 2007, předpokládají snížení množství NOx a pevných částic ve výfukových plynech ve srovnání s dnes platnými limity asi o 90 procent. Upravený Ford Focus tyto limity bez problémů plní i dnes – a přitom vykazuje proti výchozímu modelu nezměněné dynamické vlastnosti.

Ford má ovšem v nabídce i celou řadu dalších modelů, které využívají jiné palivo než benzin. Jde o modely spalující např. zemní plyn, propan, etanol, naftu nebo automobily na elektrický pohon. Vývojová centra automobilky Ford pracují také na přípravě hybridního elektromobilu vycházejícího z SUV modelu Ford Escape/Maverick nebo modelu Ford Focus s palivovými články.

-ric- ; Internet

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >