aktuálně: 41 uzavírek, 23 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Jak přihlásit vůz s pravostranným řízením

21. srpna 2009

Pokud si dovezete vůz z některé země Evropské unie a bude mít řízení napravo, pak je možné jej v určitých případech přihlásit také v České republice. Zde je návod, jak to nejjednodušeji udělat.

Postup pro vlastní dovoz vozidla ze státu Evropské unie

1. Udělení osvědčení o homologaci typu ES nebo schválení technické způsobilosti typu vozidla vydané jiným členských státem EU.

2. Pro vozidlo, u něhož není prokázáno udělení osvědčení o homologaci typu ES nebo schválení technické způsobilosti typu vozidla vydané jiným členským státem Evropské unie, platí ustanovení odst. 3 § 35 zákona č. 56/2001 Sb., o podmínkách provozu vozidel na pozemních komunikacích.

3. Osvědčení o registraci silničního motorového vozidla a technický průkaz silničního motorového vozidla, pokud byl vydán. Žadatel doloží originály ze země původu nebo ze země poslední registraci.

4. Evidenční kontrola

Pro registraci vozidla v České republice je v zásadě platný požadavek levostranného řízení, ale na základě základních právních principů práva Evropské unie, tj. volný pohyb zboží a volný pohyb osob, je možné udělit výjimku pro registraci vozidla s pravostranným řízením jednotlivě dovezeného z členského státu Evropské unie a to v případě, že se jedná o přesun vlastního vozidla v rámci Evropské unie. Vzhledem k zákonným požadavkům na bezpečnost silničního provozu bude tato výjimka udělena pouze na základě níže uvedených požadavků.

Výjimka bude udělena za předpokladu splnění všech následujících požadavků:

1. Žadatel o oddělení výjimky pro registraci vozidla, tj. vlastník vozidla (dále jen žadatel) pobýval na území členského státu EU a stěhuje se na území České republiky, přičemž současně s tím přesouvá svoje vozidlo, což prokáže zápisem v technickém průkazu nebo osvědčení o registraci vozidla.

2. Vozidlo bude upraveno z hlediska světelných zařízení a nepřímých výhledů (zrcátka) pro provoz pravostranný, což bude doloženo technickým protokolem z pověřené zkušebny o kontrole nepřímého výhledu z vozidla a doložením nastavení světlometů pro pravostranný provoz.

Pověřené zkušebny:

DEKRA Automobil a.s.

Türkova 1001

149 00 Praha 4

tel: 267 288 111

TÜV SÜD Auto CZ s.r.o.

Novodvorská 994/138

142 21 Praha 4

tel: 239 046 900

Upozornění:

1. Pro udělení výjimky pro vlastní registraci vozidla je žadatel povinen mít pobyt na území České republiky.

2. Vlastní výjimka je nepřenosná na jinou osobu a v případě, že dotyčná osoba již nehodlá dále vozidlo v ČR provozovat musí být vozidlo trvale vyřazeno nebo vyvezeno.

Richard Vlček ; Internet

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >