aktuálně: 41 uzavírek, 12 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Auto zatopené povodní je časovaná bomba

27. června 2013

Elektronické systémy nemají proti vodě šanci

Po opadnutí hladiny vody každý nejdříve řeší logicky obydlí a střechu nad hlavou. I o auto je však nutné se postarat a provést několik základních úkonů co nejdříve. Především záleží na míře zatopení. Pokud se voda dostala jen k podlaze a nedotkla se motoru, stačí ošetřit prakticky jen výfuk a interiér nechat vyschnout. V případě, že se ale voda dostala výše a zaplavila motor, je situace vážnější a stát se může prakticky cokoliv.

Zatopení motoru je problém hlavně novějších aut s řadou elektronických systémů. K této skutečnosti se nám vyjádřil odborník z Auto ESA: „Reference od našich ostatních poboček jsou jasné – i když jsou kabely často označeny jako vodotěsné, neznamená to, že několikadenní pobyt pod vodou bez problémů vydrží. Tato vodotěsnost znamená totiž to, že kabely a konektory jsou vodotěsné při občasném kontaktu s vodou při jízdě a ne permanentním zatopení. V důsledku to znamená, že se v podstatě nevyplatí vůbec investovat do obnovy auta, pokud bylo zatopeno až po střechu a jeho cena je nižší než 300 000 Kč.

Tento fakt nám potvrdil i odborník z Auto ESA: Zkušenosti nám ukázaly, že jakmile voda zatopí elektronické systémy a řídicí jednotky, je v podstatě jen otázka času, kdy vše kompletně selže. Pokud je auto vůbec provozuschopné po skončení povodně. Proto se v některých případech nevyplatí vůbec vůz zprovozňovat a radši z pojistky koupit nový.

Pozor na zatopená auta v bazarech a inzerátech

S tímto problémem se však pojí jiný smutnější problém. Tím je snaha lidí ze zatopených oblastí prodat zničená auta, která byla rychle opravena, nic netušícím lidem. Nikdo jim však už neřekne, že auto může přestat jezdit za týden nebo za dva. V této souvislosti i autobazary budou zpřísňovat své vstupní prohlídky, aby se jim do nabídky právě takové vozidlo nedostalo.

Odborník z Auto ESA k tomu dodává, že lidé mohou provést i rychlou kontrolu sami – zatopené auto se dobře pozná podle usazenin v některých špatně přístupných místech jako je čalounění kolem dveří nebo sedačky. Zatopené auto v žádném případě nekupujte, je vhodné tak akorát na náhradní díly.

Pokud musíte nutně kupovat nové ojeté auto, dejte si proto pozor na podvodníky se zatopenými kusy. Oproti běžné prohlídce auta před koupí zkontrolujte důkladně všechny skuliny a stav motoru. O to více v případě, že auto kupujete přímo od fyzické osoby a ne v autobazaru, kde by prohlídku provedl technik již před vámi.

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >