aktuálně: 37 uzavírek, 5 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Změny v pravidlech silničního provozu

23. srpna 2012

Dnem 1. září 2012 nabývá účinnosti zákon č. 193/2012 Sb., kterým se mění zákon č. 141/1961 Sb., o trestním řízení soudním (trestní řád), ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony. Tímto zákonem byla změněna celá řada zákonů, především pak trestní řád, a to s cílem zefektivnit projednávání méně závažných trestných činů a tím obřemenit soudům.

Ilustrační foto

Mezi novelizovanými zákony je rovněž zákon č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), ve znění pozdějších předpisů, jehož změny rovněž bezprostředně navazují na změny v trestním řádu, takže se netýkají přímo pravidel provozu, ale zejména úpravy řidičských oprávnění a bodového systému. Souvisí to s tím, že právě silniční provoz představuje oblast, v níž je páchána celá řada takových trestných činů, ať už úmyslně či z nedbalosti.

Jedná se konkrétně o následující novinky v zákoně o silničním provozu:

1. Zatímco doposud se pachatelům trestných činů v silničním provozu zaznamenávaly body v bodovém hodnocení řidičů pouze v případě, kdy jim byl za trestný čin uložen odsuzujícím rozsudkem trest, počínaje 1. zářím 2012 se body budou zaznamenávat i těm řidičům, jejichž trestní stíhání pro trestný čin spáchaný bodově hodnoceným jednáním bude podmíněně zastaveno, nebo u nichž bude rozhodnuto o podmíněném odložení podání návrhu na potrestání. Tím odpadne dosavadní zvýhodnění těch pachatelů trestných činů, u nichž došlo namísto odsouzení k alternativnímu vyřešení trestní věci a kteří se doposud záznamu v bodovém hodnocení vyhnuli.

2. Kromě toho, že se jim budou zaznamenávat body, může mít případné podmíněné zastavení trestního stíhání či podmíněné odložení návrhu na potrestání pachatele trestného činu v silničním provozu nově vliv i na trvání jeho řidičského oprávnění. Doposud platilo, že řidičské oprávnění pozbývá přímo ze zákona ten, komu byl pravomocně uložen (soudem či správním orgánem) trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel. Důvody pozbytí řidičského oprávnění se od 1. září 2012 nově rozšiřují i na případy těch řidičů, jejichž trestní stíhání pro trestný čin bylo podmíněně zastaveno nebo u nichž bylo rozhodnuto o podmíněném odložení podání návrhu na potrestání, pokud se v této souvislosti zavázali zdržet se po zkušební dobu řízení motorových vozidel. Tento jejich závazek bude tedy mít stejné právní účinky, jaké by měl odsuzující rozsudek pro trestný čin s uložením zákazu činnosti. Rovněž pro vrácení řidičského oprávnění budou tito pachatelé trestných činů podléhat stejnému režimu jako ti, jimž byl za trestný čin uložen zákaz činnosti řízení motorových vozidel. Uplyne-li tedy ode dne právní moci příslušného rozhodnutí, na jehož základě řidič pozbyl řidičské oprávnění, doba delší než jeden rok, bude žadatel o vrácení řidičského oprávnění povinně prokázat zdravotní způsobilost, a co je ještě podstatnější, rovněž se bude muset podrobit přezkoušení z odborné způsobilosti.

3. Okruh osob, jimž nelze udělit řidičské oprávnění, se od 1. září 2012 nově rozšiřuje o ty, kteří jsou ve výkonu zkušební doby podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání, pokud se zavázali zdržet se v průběhu této zkušební doby řízení motorových vozidel. Smyslem této novinky tedy je zabránit tomu, aby uvedený závazek mohl být pachateli trestných činů v praxi obcházen.

4. V zájmu toho, aby se pachatelům trestných činů spáchaných v silničním provozu znemožnilo mařit opatření přijatá na základě trestního řádu, se právní úprava doplňuje o povinnost obecního úřadu obce s rozšířenou působností informovat příslušný orgán činný v trestním řízení:

a) o odevzdání řidičského průkazu osobou, která se zavázala zdržet se řízení motorových vozidel během zkušební doby podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání, a

b) o podání žádosti o řidičské oprávnění osobou, která se takto zavázala zdržet se řízení motorových vozidel, pokud nebyl příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností vyrozuměn o tom, zda se tato osoba ve zkušební době osvědčila nebo o tom, že se má za to, že se osvědčila; v tomto případě bude obecní úřad obce s rozšířenou působností povinen informovat příslušný orgán činný v trestním řízení také o tom, zda takový žadatel o řidičské oprávnění doložil odbornou způsobilost, což by nasvědčovalo tomu, že se mohl dopustit maření výkonu úředního rozhodnutí přinejmenším řízením motorového vozidla v průběhu praktické části přezkoušení.

-ric- ; Besip

Další články

Proč došlo ke zdražení dálničních známek?

Přečtěte si více o nedávném zdražení dálničních známek. Vysvětlíme vám, jaké jsou nové ceny, proč k navýšení cen došlo a z jakého důvodu byste měli být na pozoru při koupi jednodenní dálniční známky.

zobrazit článek >

Co byste měli vědět o pneumatikách Bridgestone a proč jsou skvělou volbou?

Bridgestone, světový lídr v produkci pneumatik, nabízí špičkovou technologii a inovace v rámci pneu pro osobní vozy, SUV a 4x4. Tady se podíváme na to co je značka Bridgestone vlastně zač, jaké pneu nabízí a co za výhody přináší řidičům, kteří hledají spolehlivost, bezpečnost a výkon.

zobrazit článek >

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >