aktuálně: 41 uzavírek, 27 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Pravidlo na duben: Změna směru jízdy vlevo

4. dubna 2012

Se začátkem motoristické sezóny neuškodí, když si připomeneme situaci, při níž každoročně vzniká velká část nehod motorkářů: auto vybočí vlevo a přitom srazí motorkáře, který ho na svém stroji předjížděl.

Ilustrační foto

Je zřejmé, že to přitom bude právě posádka motocyklu, kdo si z takových nehod odnáší větší škodu, kdo utrpí těžší zranění, o nejhorším následku ani nemluvě. Přitom zdaleka ne ve všech případech je vina právě na straně řidiče motorky.

Začněme ale jeho pohledem na situaci. Teoreticky by mělo stačit, aby respektoval svou povinnost stanovenou v § 17, odstavci 5 zákona č. 361/2000 Sb., o silničním provozu, kde se mimo jiné píše, že řidič nesmí předjíždět, „dává-li řidič vpředu jedoucího vozidla znamení o změně směru jízdy vlevo a není-li možné předjetí vpravo podle odstavce 1 nebo předjetí v dalším volném jízdním pruhu vyznačeném na vozovce v tomtéž směru jízdy.“ Jinými slovy, motorkáři nic nebrání v přejíždění automobilu, který nedává znamení, že bude měnit směr jízdy vlevo, ať už by to bylo z jakéhokoli důvodu.

Praxe je ale - jako obvykle - jiná než teorie. Motorkáři dobře vědí... spíš je na místě napsat, že by měli dobře vědět..., že se dnes a denně na silnicích stává, že řidiči vozidel všech typů dávají znamení o změně směru jízdy vlevo na poslední chvíli.

A to už jsme u pohledu řidiče na stejnou situaci. V uvedeném zákoně jim povinnosti pro situaci, které se věnujeme, předepisují §§ 12 (přejíždění z jednoho jízdního pruhu do jiného), 17 (předjíždění) a 21 (odbočování na křižovatce nebo na místo ležící mimo vozovku). Ve všech třech případech platí, že řidič musí při manévru dávat znamení o změně směru jízdy. Současně nesmí ohrozit řidiče jedoucího za ním, což platí pro předjíždění a odbočování. A při přejíždění do jiného jízdního pruhu pak nesmí ohrozit a dokonce ani omezit řidiče, který již v tomto pruhu jede.

Vedle chyb při používání ukazatele změny směru mohou asi největší problém při naplňování uvedených požadavků způsobovat špatně nastavená zpětná zrcátka. Pokud se totiž do tzv. mrtvého úhlu vejde osobní auto nebo dokonce dodávka, schová se tam motorka několikrát!

Poučení? Motorkáři by neměli automaticky předpokládat, že všichni řidič, které předjíždějí nebo míjejí, dají včas najevo své rozhodnutí odbočit. Měli by tedy předjíždět velmi pozorně, ne-li ostražitě, a také v dostatečné vzdálenosti od předjížděného vozidla, aby zvýšili svou šanci zareagovat v případě jeho náhlého vybočení.

Naopak automobilisté by si při jakékoli změně směru vlevo (při odbočování, předjíždění i přejíždění z pruhu do pruhu) měli vzpomenout na pravidlo zrcátko-blinkr-volant. Podle něj se při změně směru jízdy vlevo (ale v zásadě není důvod dělat to při odbočování vpravo jinak) musí řidič nejprve pohledem do zrcátka ujistit, že ho nikdo nepředjíždí nebo se nikdo s vyšší rychlostí neblíží, pak musí s dostatečným předstihem spustit ukazatel změny směru a teprve pak může otočit volantem. A nic nezkazí, pokud se do zpětného zrcátka podívá několikrát, aby případně zaznamenal motorku nebo jiné vozidlo, které se napoprvé skrylo v mrtvém úhlu.

-ric- ; Besip

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >