Staví se další nové kilometry dálnice

6. května 2008

V dubnu 2008 byla zahájena výstavba dalšího čtyřpruhového úseku ve směru na Jižní Čechy. Ředitelství silnic a dálnic ČR 22. dubna 2008 zahájilo stavbu další části rychlostní silnice R4 ve směru z Prahy na křižovatku Nová Hospoda u Písku.

V následujících dvou letech bude probíhat výstavba čtyřproudového úseku R4 z Mirotic do Třebkova v délce téměř šesti kilometrů a ceně 944 miliónů korun.

Rychlostní silnice R4 je ve své první části až do Třebkova významnou spojnicí nejen mezi Prahou a Strakonicemi, ale i Českými Budějovicemi. Právě u Třebkova protíná rychlostní silnici R4 komunikaci I/20, která od tohoto místa pokračuje dále do Českých Budějovic a je řidiči velmi často využívána.

Úsek silnice R4 z Mirotic do Třebkova je součástí souboru staveb doplňující rychlostní silnici R4 na křižovatku I/20 u Nové Hospody a pokračující silnicí I/4 přes Strakonice a Vimperk až na hranici s Německem.

Předmětem stavby je silnice R4 v úseku od křižovatky u obce Radobytce, kde navazuje na obchvat Mirotic, k osadě Třebkov, kde navazuje na stavbu R4 – křižovatka I/20 Nová Hospoda. Délka řešeného úseku je 5880 metrů. „Součástí stavby je také napojení souběžné silnice II/604, která vznikne z původní silnice I/4 jako doprovodná komunikace k rychlostní silnici, přeložky silnic III/121 14 směrem na Čížovou, III/00 424 směrem na Podolí a III/121 15 na Přeštice a účelové komunikace,“ popisuje celkové řešení výstavby generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík. Součástí stavby je celkem pět silničních mostů, podchod pro pěší v obci Radobytce a související přeložky inženýrských sítí.

Vedle lepšího spojení mezi Prahou, Strakonicemi a Českými Budějovicemi stavba nové čtyřpruhové komunikace umožní oddělení dálkové a místní obslužné dopravy. Dojde tím nejen ke zvýšení cestovní rychlosti, ale také ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu. „Předpokládá se také celá řada přínosů v oblasti životního prostředí. Komunikace bude řešena s maximální šetrností v souvislosti s ekologickými parametry, zprovoznění stavby plánujeme v polovině roku 2010,“ doplňuje Alfred Brunclík.

-ric- ; -řsd-