aktuálně: 41 uzavírek, 38 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Ministerstvo dopravy a Skanska podepsalo smlouvu

8. listopadu 2011

V nedávné minulosti došlo mezi Skanskou na straně jedné, a Ministerstvem dopravy společně s Ředitelstvím silnic a dálnic na straně druhé, k právnímu sporu. Tento spor je v současné době po dohadovacím řízení vyřešen smírem. Chybu uznalo ŘSD, ale pochybení na své straně připustila i Skanska. Tím byl otevřen prostor pro další případnou spolupráci.

Ilustrační foto

Ministerstvo dopravy společně se svými podřízenými organizacemi, za aktivní spolupráce se zhotoviteli staveb, musí hledat možnosti úspor. Tento současný trend je nezbytný vzhledem k aktuálním ekonomickým výhledům České republiky a Evropy.

Pro žádnou ze zúčastněných stran to není jednoduché, ale jiné řešení se nenabízí. Ministr dopravy a vedení ŘSD i SŽDC jasně prezentují, že u státních zakázek bude z jejich strany kladen velký důraz na výši ceny a její dodržení během realizace stavby.

Právě podepsaný dokument mezi SŽDC a společností Skanska je z výše uvedeného pohledu průlomový a obě strany považují uzavřenou dohodu za významný úspěch. Smlouva zaručuje cenu, která je oproti původnímu odhadu zhruba o 600 miliónů korun nižší a zároveň jasně garantuje, že se cena v průběhu stavby nebude navyšovat žádnými neopodstatněnými vícepracemi.

Podpisem této dohody se potvrdilo, že i u dopravních staveb je stále možné nacházet úspory, např. optimalizací stavebních postupů, nebo snižováním nákladů na pořízení stavebních materiálů. Ministr dopravy to považuje za správný směr a dodává, že ušetřené prostředky budou použity na další stavby a čerpání evropských peněz ze strukturálních fondů.

-ric- ; -MD-

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >