Dálnice D47 dorazí k polské hranici

9. dubna 2008

Výstavba posledního úseku dálnice D47, který povede z Bohumína k česko-polské hranici, kde se napojí na budoucí polskou dálnici A1 do Katovic, může začít. Ostravský region tak získá rychlé a pohodlné spojení s Polskem.

„Šestikilometrový úsek bude dokončený do května roku 2011,“ říká Michal Reiter ze společnosti Skanska DS. Investorem je Ředitelství silnic a dálnic ČR, finanční prostředky poskytne Státní fond dopravní infrastruktury.

„Dálnice bude procházet mezi Starým a Novým Bohumínem, kde vybudujeme protihlukové stěny a zemní valy. Druhá část úseku překlene údolní nivu Bohumínské stružky a protne lužní les v meandru Olše. Musíme tedy budovat dálnici s maximálním ohledem na životní prostředí,“ uvádí generální ředitel Skanska DS Josef Hájek.

Úsek v délce 6,13 kilometru vedoucí od Bohumína ke státní hranici završí několik let trvající stavbu dálnic D1 a D47, které spojí Ostravu s Brnem a Prahou a umožní také pohodlné a bezpečné cestování z České republiky do Polska. Zároveň se stavbou D47 bude dokončena i polská dálnice A1 ve směru na Katovice a Varšavu.

Po zprovoznění všech navazujících úseků se pak plně projeví i mezinárodní význam dálnice D47, která už pod společným názvem D1 propojí v rámci větve IV.B severo-jižního panevropského koridoru přístavní města u Baltského moře s Itálií a Balkánem.

Součástí třímiliardové stavby v délce 6,13 kilometru je téměř 175 metrů dlouhý most přes řeku Olši a dvě mimoúrovňové křižovatky. Celkem bude v úseku 21 mostních objektů. Zajímavostí je násep, který před státní hranicí dosáhne výšky 13 metrů.

V současné době byla podepsána smlouva mezi investorem a zhotoviteli a dokončují se poslední organizační a administrativní přípravy, aby v následujících týdnech mohla být zahájena stavba.

-ric- ; (Internet)