aktuálně: 41 uzavírek, 14 nehod
Zákruta.cz  >  Magazín  >  

Na MD budou zřejmě chybět peníze

8. září 2011

Návrh ministerstva financí na objem prostředků pro financování dopravní infrastruktury způsobí zásadní kolaps v celém rozvoji dopravní infrastruktury České republiky. Pokud vláda schválí návrh předložený ministerstvem financí, bude dopravní infrastruktura postrádat až 10 miliard korun.

Ilustrační foto

Tento škrt se významně projeví nejen v radikálním zpomalení výstavby silničních a železničních komunikací nebo jejich údržby, ale současně se nezanedbatelně dotkne i ekonomiky země.

Podle návrhu předloženého ministerstvem financí půjde v roce 2012 na financování dopravní infrastruktury 37 miliard korun. „Uvedená částka je zcela mimo rámec potřeby Státního fondu dopravní infrastruktury. K dalšímu rozvoji dopravní infrastruktury potřebujeme minimálně 45,8 miliardy korun. Prostě na záchranu evropských peněz musíme nutně získat nejméně o 8,8 miliard korun více,“ říká ministr dopravy Pavel Dobeš.

Podle ministerstva dopravy se nižší rozpočet zásadním způsobem projeví v celém systému výstavby dopravní infrastruktury. Omezení budou platit pro silnici i železnici.

Vedle samotných omezení na stavbách přinesou menší investice v dopravě i dopady ve vztahu k financování ze zdrojů Evropské unie. Česká republika díky předchozímu vedení MD a MF profinancovala 20 miliard korun na neuznatelné projekty, například na dálnici D8, na kolínském mostě a na nepovolené vícepráce.

„Těchto 20 miliard nám nebude EU uznáno, tedy vráceno. Nebo chcete-li, zaplaceno, pokud pro ně nenajdeme jiné projekty. Dalších 16 miliard je ohroženo, jestliže nedostavíme železniční koridory do roku 2015. Je logické, že s těmito stavbami musíme začít ihned. V součtu nám u Evropské unie pro další roky leží 36 miliard, o které zatím přicházíme, pokud ministerstvo financí nezmění svůj přístup k rozpočtu na rok 2012,“ uvádí Pavel Dobeš.

Snížení rozpočtu na rok 2012 bude mít vliv i na příjmy. Pokud se nebudou stavět nové silnice, bude to mít dopad na nižší výběr mýta. Očekávané ztráty se pohybují v objemech stovek milionů, až v řádech miliard korun.

Podle ministra dopravy Pavla Dobeše je nutné návrh ministerstva financí zásadním způsobem upravit a doplnit další prostředky do rozpočtu SFDI na rok 2012. „V době ekonomické recese je potřeba, aby stát hledal impulsy pro udržování dynamické ekonomiky, zaměstnanosti a podpory podnikání. Dopravní infrastruktura má na všechny tyto oblasti ohromný vliv. A této skutečnosti si, myslím, musejí být všichni ministři vědomi,“ dodává Pavel Dobeš a pokračuje dále „Je jasné, že následující jednání vlády o rozpočtech bude pro každého občana této země klíčové. Jde totiž o to, jestli budou jeho vlaky jezdit a v jakém stavu budou jeho silnice.“

Samozřejmostí je, že i Ministerstvo dopravy chystá na následující období sérii úsporných opatření, mimo jiné je nezbytně nutné stavět levněji a kvalitněji.

„Jsme připraveni na naší straně maximálně šetřit. Bohužel závazné smlouvy přijaté v minulosti zatěžují současnost a my s nimi nemůžeme pohnout. I proto potřebujeme chybějících 10 miliard korun z ministerstva financí na rok 2012. Stále pevně věřím, že koalice prokáže svou odpovědnost k budoucnosti. Konkrétně v tomto případě k budoucnosti dopravní infrastruktury České republiky a tedy i její konkurenceschopnosti,“ uzavírá ministr Pavel Dobeš.

-ric- ; -mvdr-

Další články

Bezpečně na silnici: Jak správně vybrat kvalitní oblečení na motorku?

Každý zkušený motocyklista ví, že kromě umění ovládat svůj stroj je klíčovým prvkem bezpečnosti na silnici správný výběr oblečení.

zobrazit článek >

Jak může správný výběr motorového oleje ovlivnit výkon a životnost motoru?

Žádné auto bohužel není nesmrtelné a jakmile přijde jeho čas, je nutné ho vyměnit za jiné. Správnou péčí ale můžete životnost svého oblíbeného vozu prodloužit.

zobrazit článek >

Důležité doplňky pro dům a zahradu

Domov a zahrada jsou pro mnohé z nás oázou klidu a pohody. Usilujeme o to, aby se tam cítili komfortně a aby nám tam nic nechybělo. Na co obvykle zapomínáme?

zobrazit článek >