Vloni se na motocyklu zabilo 75 osob, dalších 40 lidí motorkáři zabili !

11. března 2008

Téměř každý desátý lidský život byl při dopravních nehodách v Česku zmařen po střetu s motocyklem. Motocyklisté se v loňském roce podíleli jen na 1 % všech dopravních nehod, ale celkem při těchto nehodách bylo usmrceno 115 osob. Meziročně došlo k nárůstu počtu nehod zaviněných řidiči motocyklů téměř o 20 %.

Tato strohá a tragická statistická data přiměla Ministerstvo dopravy - BESIP k radikálnímu přehodnocení plánů na preventivní působení na účastníky silničního provozu v roce 2008. Motocyklisté se stali jednou z prioritních oblastí.

„Zarážející je skutečnost, že 10 % usmrcených motorkářů, nemělo při nehodě na hlavě přilbu,“ říká ministr dopravy Aleš Řebíček a dodává: „Zde nejde o to, že porušili předpisy, ale že si dospělý člověk neuvědomuje hrozící riziko.“

BESIP se ve své osvětové činnosti zaměří jednak na motocyklisty samotné, ale rozhodně nemíní opomenout řidiče automobilů, kteří také mají svůj nezanedbatelný podíl na nehodách s účastí motocyklů. Základním pilířem práce s řidiči jednostopých motorových vozidel se stává nový komunikační materiál BESIP - leták, nebo chcete-li informační bulletin. V něm všichni najdou základní poučení a rady.

Druhým pilířem je oslovení návštěvníků 12. ročníku mezinárodní výstavy Motocykl 2008. Do Křižíkova pavilonu B je situována poměrně rozsáhlá expozice, ve které naleznou návštěvníci jednak ukázky prvků pasivní bezpečnosti motocyklistů, ale také a především mohou všichni prostřednictvím dvou velkoplošných obrazovek shlédnout videoklipy k tématu bezpečnosti na motocyklu.

Pro děti a mládež jsou připraveny motocyklové simulátory v podání herních konzolí. Ti větší budou mít možnost si z blízka prohlédnout jeden z motocyklů, které doprovázejí prezidenta republiky nebo nový silniční stroj z výbavy Policie ČR. Hostesky budou spolu s pracovníky BESIP zodpovídat dotazy návštěvníků.

-ric- ; (Besip)