Dálnice se staví v rychlejším tempu...

3. března 2008

Zatímco v letech 2001 - 2005 bylo na území České republiky uvedeno do provozu pouze 89 kilometrů dálnic a rychlostních silnic, pouze za uplynulé dva roky (2006 - 2007) to bylo 129 kilometrů. V aktuálním období 2006 - 2010 by se mělo celkově jednat až o 313 kilometrů. Nebývalý boom výstavby komunikací dálničního typu je znát prakticky po celé republice.

„313 kilometrů během pěti let je situace, která tu od začátku výstavby v roce 1967 ještě nenastala,“ říká generální ředitel ŘSD ČR Alfred Brunclík. Rekordní byl rok 2006, kdy bylo zprovozněno nových 79 kilometrů. V období 2008 až 2010 je plánováno 184 kilometrů nových dálnic a rychlostních silnic.

Největší počet nových kilometrů čeká především dálnici D47, která se po dokončení stane součástí D1. V roce 2009 dojde k propojení Ostravy, o rok později má být hotový hraniční úsek spolu s navazující částí polské A1. Další desítky kilometrů mají přibýt na rychlostní silnici R7 u Loun a Chomutova. Do roku 2010 zbývá také dokončit poslední úsek dálnice D8 z Lovosic do Řehlovic.

Mezi dopravní komunikace, které mohou očekávat významný posun kupředu, patří kromě dálnic D47, D8 a rychlostní komunikace R7 také Pražský okruh. V roce 2010 mají být dokončeny úseky z dálnice D1 do Vestce, z Vestce do Lahovic a z Lahovic do Slivence, tedy jižní část Okruhu, která odvede z města tranzit mezi Plzní a Brnem.

Posledními dopravními komunikacemi, které jsou významné s ohledem na zprovoznění nových úseků do roku 2010, patří rychlostní silnice R6 u Karlových Varů a v úseku Praha - Pavlov, nebo dálnice D1 u Kroměříže.

„Už nyní víme, že ani po roce 2010 nebudeme co do počtu nově zprovozněných úseků dálnic a rychlostních silnic nějak pozadu,“ říká Alfred Brunclík. Po roce 2010 čekají na zprovoznění dálnice D3 České Budějovice, Zlín na systém propojení D1, R49 a R55, na dokončení severní části Pražského okruhu bude čekat hlavní město. Dále budou dokončeny rychlostní silnice R4, R6, R48, R52 a další. „Výrazně se chceme posunout také u rychlostní silnice R35, která by měla být alternativou dálnice D1,“ doplňuje Alfred Bruclík. Tuto rychlostní silnici zmiňuje především v návaznosti na rozhodnutí zastupitelstva v Pardubickém kraji o trase R35 na svém území.

-ric- ; (Internet)