Cyklistické přilby jsou důležité

29. října 2007

Ročně havaruje tisíce dětí na svém kole. Skončí-li jejich pády s odřenými lokty nebo koleny, mají štěstí. Mnohé z nich však dopadají daleko hůře. Zdravotní následky si nesou celý další život. A některé z nich, dokonce čeká i smrt.

Společným jmenovatelem většiny úrazů na jízdním kole je absence cyklistické přilby. Cyklistická přilba je dobrá prevence před nepříjemnou zkušeností z nehody na jízdním kole a chrání život i budoucnost svého nositele.

Deset zásad pro dobrou přilbu:

1. Cyklistická přilba má zvládnout co možná nejvíce energie při těžké nebo střední srážce a udržovat úroveň g při laboratorním testu pod hranicí 200 g.

2. Cyklistická přilba má mít silný řemínek, který ji na hlavě udrží po prvním nárazu / auto/ i po druhém nárazu /chodník/. Děti a batolata mají mít přilbu se sponou /pojistkou/, která drží pevně při srážce,ale uvolní se po 5 sekundách stejnoměrného tlaku, aby nedošlo ke škrcení dítěte.

3. Cyklistická přilba má mít jednoduchý design a systém na usazení, který podporuje dobrý pocit z nošení.

4. Cyklistická přilba má být pohodlná, má chladit, být lehká, nevtíravá pro uživatele a líbivá vzhledem.

5. Cyklistická přilba má být co nejvíce hladká a kulatá tvarem, aby se při nárazu předešlo tříštění. Nemá mít aerodynamický „ocas“, který způsobí při nárazu její natočení do strany a nechá hlavu bez ochrany.

6. Cyklistická přilba by měla poskytovat možnost upevnit zrcátko a nerozbitný štít s možností oddělit se při nárazu (tyto komponenty zavádějí v Americe).

7. Cyklistická přilba by měla být jasně viditelná pro motoristy v noci i ve dne.

8. Cyklistická přilba by měla být odolná, snadno udržovatelná a neměla by se poškozovat při běžném nošení.

9. Cyklistická přilba by měla být vybavena jasnými a pochopitelnými instrukcemi pro připevnění a používání. Návod na používání musí být v českém jazyce.

10. Cyklistická přilba by měla být levná a jednoduše k dostání v maloobchodní síti a nejen ve speciálních obchodech.

Besip