Kolik platit v taxíku?

28. ledna 2008

Ministerstvo dopravy v návaznosti na veřejnou diskuzi o způsobu označení vozidel taxislužby - ceníkem poskytuje následující zpřesňující informace:

Skutečnost, že vyhláška Ministerstva dopravy č. 281/2007 Sb. s účinností od 1.1.2008 zrušila povinnost umístit na přední dveře vozidla taxislužby informaci o aktuální nabídce ceny za uskutečnění přepravní služby v obci, ve které je tato služba nabízena, neznamená, že vozidlo taxislužby již nemusí být nijak označeno cenou za přepravní služby.

Vyhláška č. 281/2007 Sb. zrušila povinnost umístit na přední dveře vozidla taxislužby informaci o aktuální nabídce ceny za uskutečnění přepravní služby v obci, ve které je tato služba nabízena, neboť tato informace obsahovala pouze údaje o ceně přepravní službě prováděné v té obci, v níž je přepravní služba nabízena, a bývala tak nezřídka pro zákazníky požadující přepravu mimo tuto obec matoucí.

Zároveň neumožňovala provozovatelům taxislužby upozornit zákazníky na případné upravené jízdné určené pro určité kategorie cestujících nebo typy přeprav (např. přepravní služby pro osoby s omezenou schopností pohybu a orientace nebo cesty na delší vzdálenost). Jak vyplývá i ze stanoviska č.j. 16/105360/2007-161 odboru cenové politiky Ministerstva financí, do jehož působnosti spadá cenová kontrola, dřívější ustanovení vyhlášky č. 478/2000 Sb. týkající se označování cen při provozování taxislužby bylo třeba vnímat jako nesystémové řešení představující určitou duplicitu k ustanovením cenových předpisů.

Po 1. lednu 2008 je třeba způsoby označení cenou posuzovat výhradně z pohledu naplnění ustanovení § 13 odst. 2 zákona č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů, a § 5 odst. 3 vyhlášky č. 580/1990 Sb., kterou se provádí zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, ve znění pozdějších předpisů. Poskytovatel služby musí kupujícímu poskytnout informaci o výši ceny za nabízenou službu vztažené k určeným podmínkám, za nichž je služba nabízena (§ 2 odst. 1 zákona o cenách), a to způsobem vylučujícím záměnu tak, aby kupující měl možnost seznámit se s touto cenou před objednáním služby. Konkrétní způsob (barva písma, velikost, umístění apod.) označení vozidla taxislužby není právním předpisem speciálně upraven, provozovatel však musí zajistit požadavky jednoznačnosti, zřetelnosti a viditelnosti informace o cenách služeb.

Je tedy na provozovateli taxislužby, zda ceník umístí na dveřích vozidla, na skle nebo někde jinde na kapotě vozidla. S ohledem na ustanovení § 12 odst. 4 vyhlášky č. 478/2000 Sb., která připouští na vnější straně předních dveří nápisy či znaky stanovené jiným právním předpisem, je umožněno s odkazem na zákon č. 526/1990 Sb., o cenách, umístit tento ceník i na předních dveřích vozidla taxislužby.

Cestující ve smyslu výše uvedených ustanovení cenových předpisů má tedy možnost ještě předtím, než nasedne do vozidla taxislužby, se seznámit s úplnou cenovou nabídkou včetně podmínek použití jednotlivých cen, což narozdíl od stávající úpravy ve vyhlášce č. 478/2000 Sb. přispěje k jeho ochraně, pokud jde o výši ceny účtované za přepravní službu.

-mvdr-