Bavorská ministryně pro hospodářství byla v Česku

24. ledna 2008

Při příležitosti oficiální návštěvy bavorské ministryně pro hospodářství, infrastrukturu, dopravu a technologii paní Emilie Müller v České republice se na Ministerstvu dopravy uskutečnilo pracovní jednání.

Na programu byly otázky týkající se silniční dopravy, železniční dopravy, družicových navigačních systémů, výběru mýta na českých komunikacích a přeshraniční doprava. Za českou stranu jednání vedl náměstek ministra dopravy Petr Šlegr.

Hlavním tématem jednání bylo rychlé železniční spojení Prahy s Mnichovem a Norimberkem. Bavorská strana spatřuje význam tohoto spojení v hospodářském rozvoji regionu, česká strana tuto otázku vidí jako jednu ze svých priorit a podporuje postupnou modernizaci železničního spojení Praha - Mnichov jako důležité dálkové spojnice mezi oběma zeměmi. V cílovém stavu by se mělo jednat o modernizovanou trať pro rychlost 160 - 200 km/h, která umožní dosažení jízdní doby na spojení Praha - Mnichov cca 3,5 hodiny. Na společném jednání byly stanoveny další úkoly pro pracovní skupinu, jejíž další jednání je plánováno na březen.

Česká i bavorská strana se rovněž shodly i na významu satelitního navigačního systému Galileo a potřebě jeho rychlého spuštění a prohloubení spolupráce českých a bavorských firem na tomto poli.

Kromě výše uvedeného byly předloženy náměty ke spolupráci v dalších oblastech, jako je například přeshraniční veřejná doprava či letecká doprava. Regionální přeshraniční doprava obecně je jednou z oblastí spolupráce se sousedními státy, které věnuje MD již řadu let velkou pozornost.

Mezi jeden z nejvýznamnějších projektů mezi českou a bavorskou stranou je v tomto směru projekt EgroNet, který byl prezentován na EXPO 2000 v Hannoveru - systém ÖPNV - (System des öffentlichen Personennahverkehrs) - rozšíření příměstské železniční dopravy ze SRN do ČR. V současné době je ve fázi rozpracovanosti propojení typu EgroNet z Mariánských Lázní přes Bečov nad Teplou do Karlových Varů. Mimo výše uvedené aktivity byla v roce 2001 ustavena česko-bavorská pracovní skupina, která projednává otázky zkvalitnění přeshraniční regionální železniční dopravy v Jihozápadních Čechách (oblast Českého lesa a Šumavy) a Bavorska (Bavorského lesa).

-mvdr-