Silný vítr včera vyvracel stromy

17. ledna 2008

Včera museli od časných ranních hodin vyjíždět profesionální hasiči v kraji k likvidace následků silných větrů.

Přestože výstraha meteorologů z předchozího dne nezahrnovala Zlínský kraj do ohrožených regionů, tak silnější větry způsobily na řadě míst problémy i přímo ve Zlínském kraji.

Nejčastější žádostí o pomoc bylo odstranění spadlých stromů, které blokovaly cesty nebo poškodily dráty elektrického vedení. V jednom případě došlo ve Zlíně k dopravní nehodě po nárazu osobního auta do spadlého stromu.

Hasiči byli také požádáni o pomoc po těžké dopravní nehodě dvou nákladních aut u Bánova. Na místo byla vyslána jednotka profesionálních hasičů ze stanice v Uherském Brodě, která se zrovna vracela ze zásahu při odstranění spadlého stromu na silnici u obce Bzová.

Vážná dopravní nehoda se stala mezi obcí Bánov a Bystřice pod Lopeníkem, a to na hlavním silničním tahu I/50. Převrácený přívěs zcela zablokoval průjezdní silnici a okamžitě se vytvořily dlouhé kolony vozidel. Vozidlo po nárazu do přívěsu skončilo mimo silnici.

Při nehodě došlo k vážnému zranění řidiče nákladního auta, který narazil do převráceného přívěsu. Na jeho vyproštění museli hasiči použít speciální hydraulické zařízení, kterým se podařilo odstřihnout část střechy, uvolnit sevření a vytáhnout muže ven. Zraněný řidič byl okamžitě předán do péče lékařů zdravotnické záchranné služby a odvezen do nemocnice k hospitalizaci.

Svědci nehody uvedli, že přívěs za nákladním autem se převrátil vlivem silného bočního nárazového větru, a to v momentě, kdy souprava vyjela na horizont mezi obcemi. Neovladatelný přívěs se převrátil a po dopadu na vozovku došlo ke střetu s druhým protijedoucím nákladním autem.

-ric- , HZS Zlínského kraje