Na Zlínsku havaroval autobus

3. ledna 2008

Dne 3. ledna 2008 v 06:08 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii autobusu u obce Velíková na Zlínsku.

Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se dvěma zásahovými vozy a velitelským autem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že mezi Velíkovou a Štípou došlo k havárii autobusu MHD. Z asi třiceti cestujících bylo deset zraněno, z toho jeden vážně.

Lékaři a zdravotníci předvedli úžasnou rychlost při zvládnutí mimořádné události.

Řidič havaroval s kloubovým městským autobusem přes celou šíři vozovky, kde se vůz převrátil na bok. V autobuse cestovalo ke Zlínu asi třicet cestujících. Ti postupně opustili havarovaný autobus především zadním oknem.

Při havárii došlo předběžně ke zranění devíti osob. Osm cestujících bylo zraněno lehce, jedna osoba utrpěla vážnější zranění. Po prvotním ošetření byli zranění odváženi několika sanitkami zdravotnické záchranné služby do nemocnice. Mezi cestujícími byli jak studenti, tak i senioři. Lékaři a zdravotníci předvedli úžasnou rychlost při zvládnutí této mimořádné události i v péči o zraněné.

Někteří občané odešli po nepříjemném ranním zážitku pěšky z místa nehody, ale většina zůstala na místě, byla k dispozici pro záznamy policie a následně byla odvezena náhradním autobusovým spojem do Zlína.

Po havárii došlo k úniku provozních kapalin a olejů z motorové části autobusu. Uniklé látky do půdy blízkého pole byly postupně hasiči zlikvidovány za pomoci sorbentů.

Na místo byl povolán speciální těžkotonážní jeřáb ke zvednutí vraku zpět na kola a uvolnění komunikace. Po dobu zásahu složek integrovaného záchranného systému a vyprošťování autobusu byla zcela omezena průjezdnost silnice. Veškerá doprava byla odkláněna hlídkami policie na objízdné trasy.

-ric- , HZS Zlínského kraje