Informace o postupu výměny řidičských průkazů

11. prosince 2007

V uplynulém týdnu bylo řidičům vyměněno celkem 22.341 řidičských průkazů (ŘP) vystavených do konce roku 1993. Oproti minulému (22.169 ŘP) se tak počet vydaných průkazů o necelých 200 kusů zvýšil, ale v 88 z 206 správních obvodů v ČR (tzv. malé okresy) se počet vydaných ŘP oproti předchozímu týdnu snížil.

Znovu se tak potvrzuje trend, že poptávka po výměně je v podstatě naplněna a počet výměn už do konce roku nijak významně nevzroste, protože valná většina z těch, kdo ŘP potřebují, protože jsou aktivními řidiči, si už nový průkaz obstarali.

Pokud jde o regionální rozdíly, z celkového počtu evidovaných ŘP zůstává nejvíce nevyměněno v Praze, a to 17,49 % (143,8 tisíce kusů), nejméně pak v kraji Vysočina, 6,50 % (20,8 tisíce). Z hlediska celé České republiky pak podíl nevyměněných průkazů ze všech evidovaných klesl v minulém týdnu pod 10 procent (na 9,78 %).

Mezi majiteli řidičských průkazů podléhajících výměně se v uplynulém týdnu opět zvýšil podíl občanů starších 60 let – po předchozím týdnu (do 30. 11. 2007) jich bylo 51,05 %, po minulém týdnu (do 7. 12. 2007) pak 51,61 %. Z toho plyne, že mezi občany v této věkové kategorii si průkazy mění méně držitelů, než mezi mladšími. Z toho lze dovodit, že mezi staršími držiteli průkazů je více těch, kteří již neřídí ani to neplánují, a proto si ŘP vyměnit nepřijdou.

Vzhledem k tomu, že do konce roku chybí už jen dva plné týdny, mají v podstatě řidiči v tomto týdnu poslední šanci požádat si o výměnu, pokud chtějí nový ŘP získat ještě před začátkem roku 2008.

Řidič, který neřídí a neplánuje řídit, se nevyměněním řidičského průkazu nevystavuje žádné sankci. Řidič, který požádá o výměnu řidičského průkazu, na který se povinná výměna vztahuje, až po 31. prosinci 2007, bude povinen uhradit správní poplatek ve výši 50 Kč. Řidičům, kteří budou po 31. prosinci 2007 řídit s neplatným řidičským průkazem, pak hrozí pokuta za přestupek, kterou bude možné uložit v blokovém řízení až do výše 2 000 Kč a ve správním řízení v rozmezí od 1 500 Kč do 2 500 Kč.

-mvdr-