Z Prahy do Liberce "stotřicítkou"

21. listopadu 2007

Ředitelství silnic a dálnic ČR 9. listopadu 2007 otevřelo rekonstruovaný úsek silnice I/35 Liberec - Jeřmanice v délce 2 105 m, který již bude zařazen do kategorie rychlostních silnic s označením R35. To přinese nejenom zrychlení dopravy, ale také zpřehlednění a tím zvýšení bezpečnosti na trase Praha - Liberec.

Pro plánovaném převedení čtyřpruhové silnice I/35 v úseku mezi mimoúrovňovými křižovatkami Rádelský Mlýn - Liberec (Doubí) do systému rychlostních silnic bylo nutno provést stavební úpravy tak, aby návrhové parametry odpovídaly ustanovením příslušných norem, vztahujících se k rychlostním komunikacím.

Technické řešení silnice I/35 bylo upraveno tak, aby vyhovovalo požadavkům pro rychlostní komunikace kategorie R 22,5/80. Jednalo se hlavně o stavební úpravy technických nedostatků mimoúrovňové křižovatky Jeřmanice - prodloužení odbočovacích a připojovacích pruhů, odstranění autobusových zastávek z prostoru křižovatky a náhradní řešení za stávající příjezd k několika obytným objektům a rozvodně ČEZ ze silnice I/35.

Opraveny byly rovněž stávající objekty, narušené vlivem povětrnostních podmínek nebo vlivem provozu (zárubní a opěrné zdi, čela propustů, svody povrchových vod na okolní pozemky atp.) a provedeny nutné přeložky inženýrských sítí.

Na eliminaci negativních vlivů hluku z dopravy na obytnou zástavbu v obci Jeřmanice bylo realizováno 5 protihlukových stěn o celkové délce 2 319 m.

„Mezi výše uvedenými mimoúrovňovými křižovatkami byly rovněž provedeny úpravy dopravního značení tak, aby odpovídalo požadavkům značení pro rychlostní silnice, což znamená, že je nyní celá trasa mezi Prahou a Libercem označená zelenými dálničními značkami,“ upřesňuje generální ředitel ŘSD Alfred Brunclík.

-řsd-