Cena nafty vystřelila téměř o sedmdesát haléřů

30. října 2007

Nafta v uplynulém týdnu výrazně zdražila. Litr nyní stojí průměrně 29,61 koruny, tedy o 66 haléřů více než před sedmi dny. Natural 95 zdražil mírněji, v průměru o čtyři haléře na 29,98. Podle analytiků ceny pohonných hmot porostou i v tomto týdnu.

Vzhledem k růstu cen ropy na světových trzích lze i v tomto týdnu očekávat zdražování nafty i benzinu. Nezabrání tomu pravděpodobně ani prudké posilování koruny vůči dolaru," uvedl analytik společnosti Colosseum Štěpán Pírko.

Nafta už je téměř stejně drahá jako nejprodávanější benzin Natural 95. Současný rozdíl mezi oběma komoditami je pouze 37 haléřů.

Podle statistik společnosti CCS jsou nejdražší pohonné hmoty v Moravskoslezském kraji, stejně jako před týdnem. Litr nafty zde motoristé natankují v průměru za 29,79 koruny, litr benzinu je vyjde na 30,20 koruny.

Nejlevnější naftu tankují řidiči u čerpacích stanic v Olomouckém kraji, kde je litr v průměru za 29,23 koruny. Benzin je nejlevnější na Vysočině, kde stojí 29,76 korun. Za méně než 30 korun ho lze nakoupit celkem v osmi krajích.

Do cen pohonných hmot v Česku se promítla rekordně drahá ropa na světových trzích. V pondělí její cena v Asii vyšplhala až na 93 dolarů za barel.

Podle analytiků společnosti Colosseum jsou příčinami nových maxim slábnoucí dolar, obavy ohledně situace v Iráku, sankce USA vůči Iránu a omezení produkce Mexika.

Dalším faktorem je nečekané prodloužení odstávky litvínovské rafinerie, kde došlo k havárii zařízení na výrobu vodíku.

Idnes