Výrazný nárůst prodeje i zisku za I. čtvrtletí

30. dubna 2010

Škoda Auto dodala zákazníkům v prvním čtvrtletí letošního roku 178 900 vozů, což je o čtvrtinu více než ve srovnatelném období roku 2009. Provozní výsledek Škoda Auto činil 2,6 mld. Kč, což ve srovnání s prvními třemi měsíci roku 2009 představuje podstatné zlepšení (787 mil. Kč v roce 2009).

Za zvýšením počtu dodávek stojí především růst čínského trhu se 42 700 vozy (+121,9 %), a pozitivní vývoj ve střední Evropě s 28 000 vozy (+12,9 %). O růst ve střední Evropě se zasloužil zejména český trh (13 300 vozů, + 26,6%). Pozitivně se vyvíjely prodeje modelových řad Octavia (+32,4 %), Superb (+119,3 %) a Yeti.

Tržby skupiny Škoda Auto dosáhly ve sledovaném období 52,5 mld. Kč (+32,0 %). Provozní výsledek vzrostl z 0,8 mld. Kč na 2,6 mld. Kč. Růst provozního výsledku lze přičíst především zvýšenému odbytu skupiny Škoda Auto (142 400 vozů, +31,7 %). Dalšími faktory byly příznivý modelový mix (nárůst prodejů modelových řad Octavia, Superb a Yeti) a celkově pozitivní vliv směnných kurzů.

Reinhard Fleger, člen představenstva Škoda Auto odpovědný za oblast prodeje a marketingu: „Na prodejních výsledcích je znát, že se trhy západní Evropy vzpamatovávají z ekonomické recese. Výjimkou je Německo, kde proti loňsku došlo v prvním čtvrtletí k poklesu automobilového trhu téměř o čtvrtinu. Pokud jde o dodávky zákazníkům, profitujeme z vývoje Číny, trhu, který se dynamicky rozvíjí.

Potěšitelné jsou i prodeje v České republice. Podíl na domácím trhu tak dosáhl 33,5 %. Navzdory nadále panující nejistotě na světových trzích očekáváme i pro zbytek roku nárůst počtu dodávek oproti roku 2009.“

-ric- ; Škoda