Nehodovost za první dva měsíce roku 2010

30. března 2010

Policie České republiky v období leden až únor letošního roku šetřila 10 852 nehod na pozemních komunikacích. Při těchto nehodách bylo 69 osob usmrceno, 244 osob těžce zraněno a 2 244 osob zraněno lehce. Odhadnutá hmotná škoda dopravní policií na místě nehody je 704,92 mil. Kč.

V porovnání se stejným obdobím roku 2009 zaznamenáváme pokles u všech základních ukazatelů nehod, a sice:

- počet nehod o 1 697 tj. o 13,5%

- počet usmrcených o 69 osob, tj. o 46,9%

- počet těžce zraněných o 165 osob, tj. o 40,3%

- počet lehce zraněných o 736 osob, tj. o 24,7%

- odhad hmotné škody o 158,0 mil. Kč, tj. o 18,3%.

Počet nehod za první dva měsíce letošního roku je od roku 1990 nejnižší; nejvíce nehod bylo v roce 1999 ( 37 782 nehod). Počet usmrcených je od roku 1990 nejnižší, nejvíce usmrcených bylo v roce 1993 (191 osob). Dosud byl počet usmrcených osob za první dva měsíce v roce jen 3 krát pod hranicí 100 usmrcených (v roce 1985 - 91 osob, v roce 1986 - 82 osob a v roce 1987 - 86 osob).

Únorový počet usmrcených (30 osob) je nejnižší za posledních 40 let. Počet těžce zraněných je v tomto období nejnižší; nejvyšší počet byl v roce 1996 (792 osob).

Počet lehce zraněných je rovněž nejnižší, když nejvyšší počet byl v roce 1995

(3 726 osob). Počet nehod se zvýšil téměř u 35% měsíčně sledovaných ukazatelů a k největšímu absolutnímu nárůstu (v porovnání s obdobím leden až únor 2009) došlo u nehod zaviněných řidiči, kteří z místa nehody ujeli (o 263 nehod, tj. o 14,8%). Více nehod bylo zaviněno i na náledí - ujetém sněhu (o 224, tj. o 18,4%), více bylo také kolizí se zaparkovaným vozidlem (o 192, tj. o 8,9%) atd.

Naproti tomu se významně snížil počet nehod zaviněných řidiči osobních automobilů (o 1 809 nehod, tj. o 23%), méně nehod bylo i na mokrém povrchu vozovek (o 1 370, tj. o 27%), ubylo nehod končících srážkou s pevnou překážkou (o 1 053 nehod, tj. o 30%) apod. V období prvních dvou měsíců letošního roku zaznamenáváme nejvíce usmrcených v položce „nehody zaviněné řidiči osobních automobilů“ (51 usmrcených osob) a položce „nehody zaviněné mimo obec“ (47 usmrcených osob).

-ric- ; PČR