Na silnicích jsou po zimě škody za miliardy

16. března 2010

Informace byla ministrem dopravy vládě předložena, protože ze souhrnného přehledu nákladů na údržbu a odstranění škod po zimě vyplynula potřeba dodatečných finančních prostředků ze státního rozpočtu.

Toto mimořádné opatření je nutné zejména proto, aby nedošlo k omezení základní nutné údržby v průběhu roku 2010 a bylo umožněno provádět základní opravy dopravní sítě s cílem zabránit degradaci narušené sítě.

Největší škody způsobily vyšší srážkové úhrny spolu s nízkými průměrnými teplotami, na pozemních komunikacích bylo nutno rovněž častěji než obvykle použít chemické posypové materiály. Tyto skutečnosti měly dopad především na tvorbu výtluků, rozpadu krytu, deformace podloží, tvorbu mrazových trhlin.

Na drahách se hlavní problémy projevily v lomech kolejnic, rozpadu geometrické polohy koleje, v závadách podloží, v závadách trakčního vedení, izolátorů, přejezdů, nástupišť, apod. Oproti minulým letům si vyšší náklady vynutilo také odstraňování sněhu a ledu z výhybek, nástupišť a z veřejně přístupných prostor pro cestující a na zajištění provozu elektrických ohřevů výhybek.

Pro doplnění chybějících prostředků bude rozpočet kapitoly 327 MD posílen o 148,7 mil. Kč z uvolněných vázaných prostředků jednotlivých kapitol, další posílení na údržbu silnic I. třídy ve výši 219,5 mil. Kč zabezpečí MD z uvolněných vázaných prostředků v rámci vlastní kapitoly. Navýšení prostředků pro rozpočet SFDI ve výši 1 881 823 tis. Kč bylo navrženo krýt z privatizačních příjmů Ministerstva financí. Celkově by měly opravy stát přes 6 miliard korun.

-ric- ; -mvdr-