OPD startuje podporu interoperability v železniční dopravě

22. března 2010

Ministerstvo dopravy, Řídící orgán Operačního programu Doprava, vyhlašuje 1. kolo výzvy pro předkládání projektových žádostí v rámci oblasti podpory.

Zajištění interoperability na stávajících železničních tratích, zajištění souladu s Technickými specifikacemi pro interoperabilitu (TSI) a rozvoj telematických systémů. Díky této podpoře mají železniční dopravci možnost do roku 2013 postupně vyčerpat až jednu miliardu korun na neinfrastrukturální typy projektů.

Výzva pro předkládání projektů bude otevřena do 30. dubna 2010. Žadatelé mají možnost získat dotaci až do výše 50 % z celkových způsobilých výdajů projektu. Částka dotace je rozdělena na 85 % ze zdrojů EU (Fondu soudržnosti) a 15 % ze státního rozpočtu ČR. Pro první kolo výzvy bude pro žadatele k dispozici celková alokace až do výše cca 455 milionů Kč. Projekty předložené v rámci této výzvy musí být dokončeny nejpozději do 31. prosince 2011. K vyhlášení druhé výzvy, která rozdělí zbývající alokaci programu (cca 545 milionů Kč), by mělo dojít na konci tohoto nebo na počátku příštího roku.

Žadatelé mohou v rámci programu Interoperabilita v železniční dopravě předkládat zejména následující typy projektů:

- Pořízení a instalace mobilních terminálů GSM-R do lokomotiv

- Pořízení či úprava informačních systémů pro telematické aplikace v nákladní železniční dopravě

- Zajištění rekonstrukce brzdové výstroje železničních vozidel za účelem snížení hluku

Možnými žadateli o podporu jsou především tzv. licencovaní železniční dopravci a Správa železniční dopravní cesty, s.o.

-ric- ; -mvdr-