BESIP na výstavě Motocykl 2010

10. března 2010

Statistiky dopravních nehod přinesly za loňský rok opět velmi varovná a smutná čísla. Jednostopá motorová vozidla měla účast na 3 170 dopravních nehodách, při kterých zemřelo 88 osob.

Řidiči jednostopých motorových vozidel, v loňském roce zavinili 1 762 dopravních nehod, tj. 2,35 % z celkového počtu všech dopravních nehod. Z toho vyplývá, že řidiči jednostopých motorových vozidel zavinili 56 % všech nehod jednostopých motorových vozidel. Při těchto zaviněných nehodách bylo 62 osob usmrceno. Jinak řečeno - 70 % úmrtí při nehodách za účasti jednostopého motorového vozidla zavinil jeho řidič.

Tato závažná čísla vedla Ministerstvo dopravy – BESIP k rozhodnutí, zúčastnit se obou jarních motocyklových veletrhů – brněnského Motosalonu i pražského Motocyklu.

„Překvapilo mne, že za víc jak polovinu nehod si mohou motocyklisté sami,“ říká ministr dopravy Gustav Slamečka a dodává: „Všemi dostupnými cestami se budeme snažit na motocyklisty výchovně působit a vštípit jim, že silnice není závodní dráha.“

Jednostopá motorová vozidla se na celkovém počtu všech dopravních nehod podílela 4,23 %. Ovšem podíl 88 usmrcených při těchto nehodách dosáhnul 10,57 % usmrcených při všech nehodách v roce 2009.

Motocykly nad 50 ccm se účastnily na 2 697 dopravních nehodách, při kterých bylo usmrceno 76 řidičů motocyklů a 4 spolujezdci. Malé motocykly měly účast na 306 nehodách, při kterých zemřelo 5 jejich řidičů. Mopedy se podílely na 167 nehodách, při kterých zahynuli 3 jejich řidiči.

Celkem 2 636 osob bylo zraněno při nehodách za účasti jednostopého motorového vozidla.

Meziročně sice došlo k poklesu všech statistických veličin, přesto ale motocyklisté zůstávají nejohroženější skupinou účastníků silničního provozu. I proto se Ministerstvo dopravy - BESIP rozhodlo nadále intenzivně preventivně působit na motocyklisty.

BESIP se ve své osvětové činnosti zaměří jednak na motocyklisty samotné, ale rozhodně nemíní opomenout řidiče automobilů, kteří také mají svůj nezanedbatelný podíl na nehodách s účastí motocyklů. Čtyřicet čtyři procent nehod jednostopých motorových vozidel, zapříčinil jiný účastník silničního provozu. Řidiči osobních i nákladních automobilů si musejí neustále uvědomovat, že motocyklistu je možné snadno přehlédnout a že je potřeba dodržovat bezpečný odstup.

Na devadesáti metrech čtverečních naleznou návštěvníci expozice Ministerstva dopravy - BESIP na brněnském veletrhu Motosalon ukázky vhodného motocyklového oblečení, prvků pasivní bezpečnosti, přehledně a srozumitelně prezentované statistiky příčin a následků dopravních nehod, a v neposlední řadě také videoklipy s tématikou bezpečnosti na motocyklu. Návštěvníci expozice si také mohou vyzkoušet jízdu na motocyklovém simulátoru. Hostesky budou spolu s pracovníky BESIP zodpovídat dotazy návštěvníků.

Expozici na pražský veletrh Motocykl zajistí BESIP Team. I zde budou přehledně a srozumitelně prezentované statistiky příčin a následků dopravních nehod, a také videoklipy s tématikou bezpečnosti na motocyklu. Návštěvníci expozice si také mohou vyzkoušet jízdu na motocyklovém simulátoru, případě si vyzkoušet svojí reakční dobu na trenažéru osobního automobilu. V Praze bude navíc také simulátor nárazu. Bezpečností pásy sice na motocyklu nejsou,ale i motorkáři jezdí někdy autem a trocha prevence „navíc“ nezaškodí.

-ric- ; Besip