Jak postupovat při výměně řidičského oprávnění?

2. března 2010

Výměny ŘP provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností (dále jen „ORP“) příslušný podle místa trvalého pobytu držitele ŘP na území České republiky. Pro účely této výměny „si přineste“ jednu barevnou nebo černobílou fotografii průkazového formátu o rozměrech 3,5 x 4,5 cm, stávající ŘP, doklad totožnosti a vyplněnou „Žádost o vydání ŘP“ která je k dispozici na pracovištích ORP. Návod na vyplnění formuláře „Žádost o vydání ŘP“ naleznete zde.

Některé ORP umožňují objednání přes internet (webové stránky jednotlivých ORP) - tímto je možné se vyhnout delším čekacím lhůtám (jak na podání žádosti, tak na vyzvednutí ŘP).

Zákonná lhůta pro vydání nového ŘP je do 20 dnů od podání žádosti, a jelikož se jedná o povinnost z platné právní úpravy, není výměna ŘP zpoplatněna. Pokud bude požadováno vydání ŘP (v rámci povinné výměny) ve lhůtě kratší, tj. do 5 pracovních dnů od podání žádosti, je pro tento úkon již stanoven správní poplatek 500 Kč.

Doporučujeme Vám výměnu ŘP neodkládat. S blížícím se koncem stanoveného termínu pro výměnu řidičských průkazů (31. prosince 2010) lze očekávat na ORP zvýšenou kumulaci řidičů (osob) a nezapomínejte, že vyřízení žádosti o vydání ŘP trvá až 20 dnů.

-ric- ; Internet