Otevíráme informační centrum k rychlostní silnici R35

19. února 2010

Ředitelství silnic a dálnic ČR slavnostně otevírá 19. února 2010 nové informační centrum k rychlostní silnici R35 v centru Pardubic. Tato prioritní součást české dálniční sítě bude po svém dokončení fungovat jako alternativa k dálnici D1 pro cesty z východní části země na západ. Oficiálně bude informační centrum k dispozici veřejnosti od pondělí 1. března 2010.

Informační centrum pro rychlostní silnici R35 je umístěné v sídle zmocněnce vlády pro liniovou výstavbu rychlostní silnice R35 a dálnice D11 na třídě Míru čp. 90 v Pardubicích.

Podle generálního ředitele ŘSD Alfreda Brunclíka je centrum určené především pro potřeby široké veřejnosti, starostům okolních obcí a dalším představitelům samosprávy. „Vedle toho bychom rádi do informačního centra chtěli pozvat studenty technických středních a vysokých škol. Taková osvěta je podle našeho názoru velmi přínosná. Dále očekáváme, že v nejbližší době začne oslovování majitelů půdy na trase R35 a to zvedne zájem o získávání informací k přípravě a výstavbě této rychlostní silnice,“ doplňuje Alfred Brunclík. V informačním centru jsou pro návštěvníky k dispozici informační materiály, vizualizace a další zajímavosti k výstavbě rychlostní silnice R35, zároveň byla spuštěna nová prezentace R35 na webové adrese www.r35.eu.

Také umístění informačního centra bylo velmi důkladně zvažováno. „O Pardubicích, jako městě pro umístění informačního centra, přitom nebyla žádná diskuse. Město leží uprostřed celé trasy R35 od Libereckého až po Olomoucký kraj. Navíc právě část R35 v úseku Pardubice – Vysoké Mýto je z celé délky trasy v nejpřipravenějším stavu a nejbližší výstavba bude probíhat zde,“ vysvětluje Ivo Toman, zmocněnec vlády pro liniovou výstavbu rychlostní silnice R35 a dálnice D11. V Pardubicích je nové infocentrum umístěno v centru města v blízkosti investora ŘSD, ale také Magistrátu města Pardubice, Krajského úřadu Pardubického kraje a dalších úřadů.

Otevírací doba centra bude od 1. března 2010 vždy v úředních dnech (pondělí, středa od 8 do 17h). Jednou za měsíc bude v centru přítomen zástupce ŘSD nebo projektanta, aby mohl návštěvníkům doplnit jejich podrobnější dotazy k oběma stavbám.

-ric- ; ŘSD