Šestá sezóna The Action -BESIP Tour 2010 začíná

16. února 2010

Ve středu 17. února bude zahájen v královéhradeckém Kongresovém centru Aldis již šestý ročník multimediální show The Action - BESIP Tour 2010. Tento velmi úspěšný preventivní projekt zaměřený na bezpečnost silničního provozu pro skupinu mladých a začínajících řidičů vystaví královéhradecké žáky a studenty hodinu trvajícímu, silně emotivnímu zážitku.

Při něm se seznámí se životními osudy lidí, kteří se každodenně setkávají s dopravními nehodami. Současně poznají osud dívky, jejíž život jednou pro vždy a nezvratně ovlivnila závažná dopravní nehoda.

Jedinečnost této multimediální show spočívá v tom, že používá takový typ komunikace, který dokáže teenagery oslovit. Nesnaží se je poučovat, naopak, vítá je na představení v „diskotékovém rytmu“. A když je zábava v nejlepším, přijde šok - video se záběry vážných dopravních nehod - pestrý a rychlý sestřih toho nejhoršího, co se na silnici může stát, když někdo přecení své schopnosti nebo řídí pod vlivem alkoholu.

„V sále plném rozjařených mladých lidí je najednou ticho,“ říká Bc. Martin Gebauer, ředitel agentury EuroNet.CZ, která The Action produkuje, a dodává: „Chceme-li oslovit tuto věkovou skupinu, musíme zvolit drsné metody a překvapivé zvraty děje, jinak bychom jejich pozornost neudrželi.“

Ale to zdaleka není všechno. The Action nevyužívá jen audiovizuálních forem komunikace, ale i formy divadelní - scénické. Výrazového tance a živých vystoupení účastníků vážných dopravních nehod - například mladých lidí, které dopravní nehoda do konce života připoutala k invalidnímu vozíku: „...a pak jsem si pořídila Hondu 600 CVR. Moc pěkná silniční motorka, 260 km v hodině pro ni nebyl žádný problém. Vy si teď asi řeknete, že byste takhle rychle nikdy nejezdili. Já jsem si to taky říkala, ale jak jednou máte takový silný stroj pod sebou, tak zkoušíte, co to dá. A taky ten adrenalin se tou rychlostí zvětšuje. Jak už jsem říkala, bylo to před třemi roky. Byla neděle, jeden z posledních krásných podzimních dnů, a tak jsme se s kamarádem rozhodli, že pojedeme na poslední vyjížďku tohoto roku. Pak motorky zazimujeme. Jenomže pro mě to nebyla jenom poslední vyjížďka tohoto roku. Byla to poslední jízda mého života,“ sděluje divákům z jeviště jedna z účinkujících, Gábina Knapová.

Ke studentům z jeviště promlouvají i hasiči, policisté a záchranáři. Neříkají jim, co mají či nemají dělat. Každý z nich jen prostě vypráví příběh, který sám zažil: „V autě byli tři mladí kluci, mohlo jim být kolem osmnácti, devatenácti. Ten, co seděl na místě řidiče, měl rozdrcené nohy a vlastně visel hrudníkem na volantu a byl propíchnutý volantovou tyčí. Byl na místě mrtvý. Ten, co seděl na místě spolujezdce, měl rozdrcené ruce i nohy a z hlavy mu tekla krev. Ten byl taky na místě mrtvý. Vlastně ten náraz byl tak prudký, že se s ním utrhla sedačka a toho kluka, co seděl za ním, tou sedačkou doslova rozmačkal...“ vypráví policista Miroslav Borník, který byl první u nehody mladých lidí, zaviněné řidičem pod vlivem alkoholu.

The Action už má za sebou pět úspěšných ročníků - 314 repríz se 125 tisíci diváky. Jeho generálním a jediným finančním partnerem je oddělení BESIP Ministerstva dopravy, které toto představení vytipovalo v zahraničí a zajistilo licenci pro Českou republiku. Toto oddělení si také v roce 2008 zadalo u agentury STEM průzkum účinnosti The Action, který prokázal, že si téměř všichni oslovení studenti díky The Action více uvědomují nebezpečí spojená s dopravními nehodami. Tři ze čtyř respondentů pak uvedli, že The Action bude mít trvalý vliv na jejich chování v silničním provozu.

„Těší nás, že se tento projekt setkává s tak příznivým ohlasem u velmi náročné cílové skupiny mladých a začínajících řidičů. Myslím, že právě díky specifickému stylu komunikace dlouhodobě přispívá ke snížení počtu nehod způsobených mladými řidiči,“ říká Mgr. Zuzana Ambrožová, vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

„Náš projekt The Action totiž není postavený na sice poučných, ale pro mladé většinou nudných přednáškách a mentorování. Používá formy multimediálního představení, při kterém je mluvené slovo zakomponováno do silných emotivních prožitků zprostředkovaných nejen drsnými záběry vážných dopravních nehod, ale i uměleckou scénickou produkcí. A mluvené slovo hlavně vychází z úst lidí, kteří vážnou nehodu buď sami zažili, nebo na místě pomáhali jejím obětem,“ vysvětluje Martin Gebauer a dodává: „Často v hledišti vidíme slzy a neméně často se na nás diváci i zlobí, že jsme je vystavili takovému duševnímu traumatu. Ale výsledky průzkumu ukazují, že jdeme správnou cestou.“

Letos se v České republice uskuteční 87 repríz ve 29 městech s předpokládanou účastí 35 tisíc žáků devátých tříd základních škol a středoškoláků. Tři úterní představení navštíví celkem 2 tisíce diváků. Představení začínají v 9.00, 10:45 a ve 12:30 hod.

-ric- ; Besip