MD odmítá výroky Bohuslava Sobotky o předražených projektech

12. února 2010

Ministerstvo dopravy (MD) odmítá jako účelové výroky pronesené poslancem Bohuslavem Sobotkou na páteční tiskové konferenci ČSSD, které se týkaly údajně předražených projektů v gesci resortu dopravy.

MD zároveň vyjadřuje politování nad tím, že se poslanec Sobotka vyjádřil bez znalosti relevantních údajů a nevyčkal na jednání Rozpočtového výboru Poslanecké sněmovny. Podle předchozí dohody s ministrem dopravy mají být na půdě Rozpočtového výboru projednány a detailně vysvětleny informace o nákladech na elektronické mýto a dálniční informační tabule.

Informační tabule na dálnicích

MD pořizuje systém informačních tabulí na nejfrekventovanější úseky českých dálnic, kde mají přispět ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti provozu. Pokud by podél dálnic žádné informační systémy nevyrůstaly, bude MD naopak kritizováno, že zlepšení provozu na dálnicích nepodporuje, a bude mu za vzor dávána situace v okolních státech.

Letošní etapa, v níž je do systému doplňováno 30 tabulí, je přitom jen naplněním dodatku z roku 2007, kterým byly upraveny podmínky původní smlouvy se společností Kapsch o zavedení a provozování mýtného systému z roku 2006. Kapsch rozhodně nedodává tabule v ceně 30 mil. Kč za kus, jak tvrdí poslanec Sobotka. Cena dodávek 8 až 12 mil. Kč od Kapsche je naprosto srovnatelná s cenami účtovanými na nově budovaných komunikacích za stejné tabule jinými vysoutěženými dodavateli.

Součástí dodávek je vedle tabulí také investice do doplnění dohledového kamerového systému, systému detekce dopravního proudu a systému výpočtu jízdních dob, které postupně zpřesňují shromažďování informací o provozu na dálnici a umožní v dohledné době poskytovat řidičům další informace (dojezdové doby).

Elektronické viněty

Pokud jde o návrh Bohuslava Sobotky, aby vláda zastavila projekt elektronických vinět, je třeba konstatovat, že viněty se do zákona dostaly na základě poslaneckého návrhu (vydán jako zákon č. 347/2009 Sb.), přičemž ministr dopravy Gustav Slamečka při projednávání návrhu upozornil na nutnost některých obsahovaných zásahů do zákona a požádal o odklad zavedení na 1.1.2011 kvůli potřebě bezproblémové implementace vinět. Vzhledem k tomu, že poslanec Bohumil Sobotka osobně svým hlasováním zavedení vinět podpořil, jsou jeho současná vyjádření nepochopitelná a lze je brát jen jako kritiku do vlastních řad.

MD registruje existenci poslaneckého návrhu na opětovné vypuštění vinět, je však prozatím vázáno platným textem zákona a projekt pouze svým rozhodnutím zastavit nemůže – od 1.1.2011 by nebyl funkční systém vinět, ale současně by již nebylo možné vydat dálniční známky, které jsou pro zpoplatnění používány dosud. Proto MD ve snaze zjistit očekávané náklady požádalo prostřednictvím ŘSD firmu Kapsch o indikativní cenovou nabídku. Dokud MD tuto nabídku neobdrží, jsou jakékoli úvahy poslance Sobotky o cenách systému pouhou spekulací.

Je třeba dodat, že náklady na zavedení vinět nelze pouze staticky srovnávat s nynějšími náklady na systém dálničních známek. Viněty by po úspěšném zavedení měly umožnit snadný přechod ke spravedlivějšímu výkonovému zpoplatnění, které by mělo také přinést vyšší prostředky na rozvoj a údržbu dopravní infrastruktury. Stávající systém není v tomto smyslu ani spravedlivý, ani flexibilní.

„V každém případě platí, rozhodnutí o osudu celého projektu je v rukou parlamentu,“ zdůrazňuje ministr dopravy Gustav Slamečka.

-ric- ; -mvdr-